Żeberka w marynacie korzennej
Za moment, kiedy przywdziejemy zimowe kurtki, a na uszy wciągniemy ciepłe czapy, w kuchni będziemy szukać sytych i rozgrzewających potraw.
Cóż może być bardziej przyjemnego dla zmysłu smaku stęsknionego za czymś gorącym, niż dobrze doprawiony kawał mięcha? No, może dwa kawałki...
Żeberka podzieliłam na mniejsze cząstki, zamarynowałam w mieszance soku i korzennych przypraw. Było słodko - ostro i intensywnie.
Składniki:
- pasek żeberek (ok. 1,5 kg),
- pół szklanki syropu z przyprawami (imbirem, goździkami itp.),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka chilli,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 płaska łyżeczka startego imbiru,
- 1 płaska łyżeczka startego cynamonu,
- sól, pieprz
Żeberka oczyszczamy, rozcinamy wzdłuż kości na małe porcje. Zanurzamy w marynacie przygotowanej z pozostałych składników i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
Cóż może być bardziej przyjemnego dla zmysłu smaku stęsknionego za czymś gorącym, niż dobrze doprawiony kawał mięcha? No, może dwa kawałki...
Żeberka podzieliłam na mniejsze cząstki, zamarynowałam w mieszance soku i korzennych przypraw. Było słodko - ostro i intensywnie.
Składniki:
- pasek żeberek (ok. 1,5 kg),
- pół szklanki syropu z przyprawami (imbirem, goździkami itp.),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka chilli,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 płaska łyżeczka startego imbiru,
- 1 płaska łyżeczka startego cynamonu,
- sól, pieprz
Żeberka oczyszczamy, rozcinamy wzdłuż kości na małe porcje. Zanurzamy w marynacie przygotowanej z pozostałych składników i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
Mięso razem z marynatą układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy filią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. W ciągu pieczenia, od czasu do czasu, mięso polewamy sosem, a na 10 minut przed końcem zdejmujemy folię aluminiową.
Gotowe!
bardzo ciekawy pomysł na marynatę do żeberek!
OdpowiedzUsuń