Zapiekanka ziemniaczana z brokułem, cukinią i fetą
Uwielbiam zapiekanki! Są doskonałym rozwiązaniem kiedy nie ma dużo czasu na pichcenie, świetnie sprawdzają się, gdy nie mamy specjalnej ochoty na zmywanie i sterczenie przy kuchence. Ot - wrzucasz wszystko do naczynia żaroodpornego, włączasz piekarnik na jakieś pół godziny i obiad gotowy!
Tym razem zapiekankowo połączyłam ugotowane ziemniaki (pozostałości z poprzedniego dnia), brokuła, ziemniaki, cukinię i ser feta..
Składniki:
- 8 ugotowanych ziemniaków,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 obgotowany, podzielony na różyczki brokuł,
- 2 cukinie,
- 200 g sera feta,
- suszone: tymianek i rozmaryn,
- sól, pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawiamy na bok.
Ziemniaki kroimy w plasterki. Część układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy suszonymi ziołami. Na ziemniakach układamy plastry cukinii (można je wcześniej podsmażyć, by były miękkie), kawałki kurczaka oraz różyczki brokuła. Pokrywamy pozostałymi plastrami ziemniaka. Wierzch zapiekanki posypujemy ziołami i pokruszonym serem feta.
Wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Podajemy z sosem (ziołowym lub czosnkowym).
Tym razem zapiekankowo połączyłam ugotowane ziemniaki (pozostałości z poprzedniego dnia), brokuła, ziemniaki, cukinię i ser feta..
Składniki:
- 8 ugotowanych ziemniaków,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 obgotowany, podzielony na różyczki brokuł,
- 2 cukinie,
- 200 g sera feta,
- suszone: tymianek i rozmaryn,
- sól, pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawiamy na bok.
Ziemniaki kroimy w plasterki. Część układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy suszonymi ziołami. Na ziemniakach układamy plastry cukinii (można je wcześniej podsmażyć, by były miękkie), kawałki kurczaka oraz różyczki brokuła. Pokrywamy pozostałymi plastrami ziemniaka. Wierzch zapiekanki posypujemy ziołami i pokruszonym serem feta.
Wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Podajemy z sosem (ziołowym lub czosnkowym).
O pycha, uwielbiam ziemniaczane zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapiekanki, tak wersja, jak Twoja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńZapiekanki to dla mnie jedno z ulubionych dań - nieważne z jakimi dodatkami ;)
OdpowiedzUsuńA Twoja jak fajnie wygląda z tymi ziołami :)
Pysznie wygląda i zapewne tez tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką zapiekanek;) Dawno nie robiłam z dodatkiem cukinii!
OdpowiedzUsuńnigdy za dużo zapiekankowych wariacji ;0
OdpowiedzUsuńpzdr!
Takie sposoby na wykorzystywanie resztek i ostatkow sa pyszne!
OdpowiedzUsuń