Ziemniaki zapiekane z farszem z papryki
Zaprezentowane jakiś czas temu ziemniaki zapiekane z serem i brokułem zrobiły furorę w rodzinie i kawałek dalej - w pracy Mistrza Buniacza. Nic dziwnego, do takiej pyry można włożyć wszystko, co się nawinie pod rękę. Żeby było oszczędnie, ostatnio nawinęła się papryka (korzystam z okazji, kiedy ta tanieje). Do tego serek mascarpone, spora łyżka tymianku i ... smaczności na stole gotowe!
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach,
- 2 duże papryki,
- 100 g serka mascarpone,
- kilka gałązek tymianku,
- sól, pieprz
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut - tak by skórka zaczęła marszczyć się i czernieć. Upieczoną paprykę przekładamy do foliowego woreczka i studzimy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odstawiamy na bok.
Ziemniaki przekrawamy na połówki. Delikatnie wydrążamy uważając by nie przebić brzegów. Wydrążony miąższ łączymy z pokrojoną papryką, serkiem mascarpone.. Doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy łódeczki ziemniaków.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. pół godziny.
Gotowe!
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach,
- 2 duże papryki,
- 100 g serka mascarpone,
- kilka gałązek tymianku,
- sól, pieprz
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut - tak by skórka zaczęła marszczyć się i czernieć. Upieczoną paprykę przekładamy do foliowego woreczka i studzimy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odstawiamy na bok.
Ziemniaki przekrawamy na połówki. Delikatnie wydrążamy uważając by nie przebić brzegów. Wydrążony miąższ łączymy z pokrojoną papryką, serkiem mascarpone.. Doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy łódeczki ziemniaków.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. pół godziny.
Gotowe!
mmm moje smaki :) muszą byc boooskie!
OdpowiedzUsuńgenialne są te ziemniaczki!:)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńJak smacznie przygotowane :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę tego spróbować!
OdpowiedzUsuńsa rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńkult ziemniaka!
Najpierw myślałam, że to faszerowane jajka, super pomysł na ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że podbijają podniebienia:)
OdpowiedzUsuńTaki słoneczny kolor mają te ziemniaczki, w sam raz na koniec lata :)
OdpowiedzUsuńKuszace bardzo!
OdpowiedzUsuńZ ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie: kulinarnapasja.blogspot.com
OdpowiedzUsuńNominowałam Ciebie w zabawie Versatile Blogger Award. Za przepyszne zdjęcia i przepisy i jeden z bardziej "używanych" przez mnie blogów w mej kuchni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo fajna propozycja, chętnie wypróbuje
OdpowiedzUsuń