Risotto z kurkami

Kurkowe szaleństwo dopiero dochodzi do linii startu, jeszcze kilka tygodni i stragany na ryneczku będą uginać się pod ciężarem różnego rodzaju grzybów. Planowałam poczekać z opublikowaniem przepisu na kurkowe risotto, ale perspektywa udziału w konkursie Panny Malwinny wzięła górę. Nic skomplikowanego - kurki, por, pierś z kurczaka i najpyszniejszy rozpływający się w ustach ryż - niebo w gębie!

Składniki:
 - 500 g oczyszczonych kurek,
 - 2 pory (białe i jasnozielone części),
 - 2 piersi z kurczaka,
 - 150 ml białego wytrawnego wina,
 - ok. 1 litra wywaru warzywnego,
 - 450 g ryżu arborio,
 - 2 łyżki masła,
 - sól, pieprz



Pory kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez kilka minut. Odstawiamy na bok. Osobno podsmażamy pokrojone w kostkę, doprawione piersi z kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do ryżu trochę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
Pod koniec gotowania dodajemy podsmażone wcześniej kurczaka, pory i kurki.
Doprawiamy do smaku.
Gotowe!

Komentarze

  1. rewelacyjnie się prezentuje :) muszę skoczyć na targ, bo nie przestanę myśleć o tym daniu, aż go nie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm, czuję ten niesamowity aromat...

    OdpowiedzUsuń
  3. I znow mam chetke na kurki...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam risotto! Takiego jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakie wino podac do tego ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty