Kurczak zapiekany z chorizo i papryką
Macie jakieś ulubione składniki bez których nie wyobrażacie sobie domowego kucharzenia? Na pewno, każdy takie ma! W moim przypadku, na dość długiej liście, kilka z czołowych miejsc zajmują: kiełbasa chorizo, pieczona papryka, pomidory i piersi z kurczaka. Ostatnio postanowiłam połączyć je w jednym, dość prostym daniu, oto efekt..
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 200 g kiełbasy chorizo,
- 2 duże czerwone papryki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
- sól, pieprz
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut - tak by skórka zaczęła marszczyć się i czernieć. Upieczoną paprykę przekładamy do foliowego woreczka i studzimy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odstawiamy na bok.
Piersi z kurczaka lekko rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem. Kiedy warzywa zaczną mięknąć dodajemy drobno pokrojoną (lub zmieloną) kiełbasę chorizo. Smażymy przez 7-10 minut. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy przez kilka minut, by sos zredukował objętość. Na koniec dodajemy paprykę. Tak przygotowanym sosem zalewamy piersi z kurczaka. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Gotowe!
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 200 g kiełbasy chorizo,
- 2 duże czerwone papryki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
- sól, pieprz
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut - tak by skórka zaczęła marszczyć się i czernieć. Upieczoną paprykę przekładamy do foliowego woreczka i studzimy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odstawiamy na bok.
Piersi z kurczaka lekko rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem. Kiedy warzywa zaczną mięknąć dodajemy drobno pokrojoną (lub zmieloną) kiełbasę chorizo. Smażymy przez 7-10 minut. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy przez kilka minut, by sos zredukował objętość. Na koniec dodajemy paprykę. Tak przygotowanym sosem zalewamy piersi z kurczaka. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Gotowe!
Bardzo fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńU mnie nie może zabraknąć przede wszystkim jaj - kocham je :)
A przyznam, że chorizo już się wkrada na tę listę :)
Ja też mam dość długą listę takich składników:)) Na pewno na niej są pieczarki, pomidory..i dużo innych:))
OdpowiedzUsuńTo ja sie rozpedzam i lece do ciebie na obiad - zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPysznie przygotowane :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki:) Ja też nie wyobrażam sobie gotowania bez pomidorów i kurczaka;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :) Moje smaki...:D
OdpowiedzUsuń