Kotlety z jajek
Kilka lat temu, kiedy jadałam w barach mlecznych, często zdarzało mi się pałaszować na obiad kotleciki z jajek. Dziś, wspominając smak poznańskiego "Pod Arkadami", tarłam jajka i "lepiłam" z nich zgrabne klopsidła. Do tego szpinak z czosnkiem i tradycyjne pyrki.. Pycha!
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy przestygnie mieszamy ją ze startymi na grubych oczkach tarki jajami, drobno posiekaną natką pietruszki, bułką namoczoną w mleku oraz natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy płaskie klopsiki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Składniki:
- 6-7 dużych jaj ugotowanych na twardo,
- 1 rozbełtane jajo,
- 2 cebule,
- 1 bułka namoczona w mleku,
- pęczek natki pietruszki,
- bułka tarta do obtoczenia,
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy przestygnie mieszamy ją ze startymi na grubych oczkach tarki jajami, drobno posiekaną natką pietruszki, bułką namoczoną w mleku oraz natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy płaskie klopsiki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Ha! Bede robic takie kotlety jutro, bo mam ogromna ochote na danie a la bar mleczny :) Pieknie u ciebie wygladaja, osmielam sie stwierdzic, ze nawet elegancko!
OdpowiedzUsuńFaktycznie pycha! Bardzo smakowity przepis!
OdpowiedzUsuńFajna ta Twoja wersja kotlecików :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKotleciki jajeczne z dopiero od niedawna i dodaję do nich jeszcze szczypiorek i starte paluszki krabowe-surimi :) Twoje wyglądają bardzo zachęcająco, więc pozwolisz, e skuszę się na jednego :)
OdpowiedzUsuńo to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńHehe, jak publikowałam kotleciki jajeczne też nawiązałam w poście do poznańskich barów mlecznych, tyle, że my jedliśmy gdzieś na Głogowskiej, nie pamiętam nazwy :)
OdpowiedzUsuńBar Jeżycki i jego barszcz ukraiński;mniam.świetne potrawy Drugi smaczny bar na placu Pigalle(Ratajskiego},też b. smaczne jedzonko.Innych ,gdzię tak smacznie gotują nie znam a w niejednym już próbowałam
Usuńmuszę zrobić na dniach, bo stęskniłam się za smakiem kotletów jajecznych
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńTo jest moje dzieciństwo. Jak ja dawno nie jadłam czegoś takiego ;)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam:) dobrze doprawione jajczane kotlety- moje dzieciństwo:)
OdpowiedzUsuń