Klopsiki po marokańsku
W ramach wspólnego blogowego gotowania (kucharzymy wspólnie z Anią, Maggie, Michałem, Mopsikiem, Pelą i Panną Malwinną) dziś wariacje klopsikowe. Już jakiś czas temu upatrzyłam sobie przepis na klopsy po marokańsku. Przepis nieco zmodyfikowałam - jagnięcinę zastąpiłam mięsem z indyka, pominęłam kolendrę, a do sosu dodałam pieczoną paprykę, dzięki czemu potrawa nabrała intensywnego koloru i słodko - kwaśnego posmaku.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- 2 czerwone cebule,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 2 łyżeczki startego cynamonu,
- 2 łyżeczki mielonego kuminu,
- szczypta chilli,
- 1 jajo,
- bułka namoczona w mleku,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 2 duże upieczone papryki obrane ze skórki,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
Jedną drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy zmiażdżony czosnek, po łyżeczce kuminu, imbiru i cynamonu. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, by przyprawy uwolniły aromat.
Kiedy cebula z przyprawami wystygnie łączymy ją z mięsem, jajkiem i bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy klopsiki, które obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Drugą cebulę podsmażamy w rondlu razem z drobno posiekaną pieczoną papryką. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy pozostałymi kuminem, imbirem i cynamonem. Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy pół szklanki wody. Doprawiamy do smaku.
Przed podaniem klopsiki podgrzewamy w sosie. Obficie posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z kuskusem.
Gotowe!
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- 2 czerwone cebule,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 2 łyżeczki startego cynamonu,
- 2 łyżeczki mielonego kuminu,
- szczypta chilli,
- 1 jajo,
- bułka namoczona w mleku,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 2 duże upieczone papryki obrane ze skórki,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
Jedną drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy zmiażdżony czosnek, po łyżeczce kuminu, imbiru i cynamonu. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, by przyprawy uwolniły aromat.
Kiedy cebula z przyprawami wystygnie łączymy ją z mięsem, jajkiem i bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy klopsiki, które obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Drugą cebulę podsmażamy w rondlu razem z drobno posiekaną pieczoną papryką. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy pozostałymi kuminem, imbirem i cynamonem. Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy pół szklanki wody. Doprawiamy do smaku.
Przed podaniem klopsiki podgrzewamy w sosie. Obficie posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z kuskusem.
Gotowe!
Ależ zapachniało .Świetne
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńIntensywnie pomidorowe - super!
OdpowiedzUsuńintensywnie smacznie.
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysl z ta pieczona papryka - z jej dodatkiem sos musial smakowac bosko!
OdpowiedzUsuńCudowne! Uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńAle pyszne klopsiki! Trzeba koniecznie spróbować:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńMmmm...muszą być pyszne! A przepis zapisuje :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajny przepis i pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor tego sosu, a klopsiki drobiowe lubię najbardziej, więc nawet dobrze że wymieniłaś mięso. No i świetna mieszanka przypraw, w Maroku nie byłam, ale brzmi jak stamtąd. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika