Spaghetti z sosem śmietanowo - łososiowym
Tym, co sprawdza się zawsze, gdy trzeba szybko i treściwie wrzucić coś na ząb, jest bez wątpienia makaron. Najczęściej łączę go z sosem z pomidorów z puszki (bo te także zawsze leżą na półce w spiżarni), dziś jednak było inaczej. Kawałek łososia wędzonego na ciepło, sok z cytryny i duża ilość koperku..
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti ugotowanego al dente,
- 1 cebula,
- 200 g łososia wędzonego na gorąco,
- 500 ml śmietany 30%,
- sok z połowy cytryny,
- duży pęczek koperku,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Zalewamy śmietanką i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy pokruszonego łososia, sok z cytryny oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy przez kilka minut aż sos zgęstnieje.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Gotowe!
Zgadzam sie, makaron jest dobry na wszystko i stanowi idealny material do kombinacji, kiedy trzeba cos przygotowac na szybkiego. Podoba mi sie ten lososiowy sos!
OdpowiedzUsuńuwielbiam paste w każdym wydaniu a taka wersja z łososiem i tym sosem koperkowym - niebo w gębie ;))
OdpowiedzUsuńobee, alez to wyglada!!! ja napchalam sie pasciocha z pietruszka, ale ten koperek przypomina mi lato... cool. carry on dear!!!!
OdpowiedzUsuńTaką wersję makaronu to ja po prostu kocham! :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Poproszę taki zestaw na jutrzejszy obiad :). Smakowite danie :) Zgłodniałam właśnie ... :).
OdpowiedzUsuńto, że posiłek szybki w przygotowaniu jest dla mnie wielkim plusem.
OdpowiedzUsuńPoza tym to wyborne połączenie, uwielbiam łososia i koperek razem :)
Makaron w takim towarzystwie to pycha!
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie makarony (w sumie uwielbiam wszystkie)...a to połaczenie - idealne!
OdpowiedzUsuń