Sola w papilotach
W "Niedzielnych przysmakach" Ramsay'a jest wiele ciekawych rybnych propozycji. Ja wczoraj wykorzystałam jeden z tych, które nie wymagają wiele zachodu. Kto chce zjeść szybko, smacznie i zdrowo powinien koniecznie wypróbować ten przepis.
Składniki:
- 2 małe obrane marchewki,
- 2 małe pory (tylko białe części),
- 3-4 dymki,
- 4-5 ząbków czosnku,
- liście z kilku gałązek rozmarynu,
- kilka gałązek tymianku,
- 8 filetów z soli,
- kilka gałązek koperku,
- oliwa z oliwek do skropienia,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- sól, pieprz
Marchewkę, pora oraz dymkę kroimy w cienkie plastry. Warzywa mieszamy z pokrojonym czosnkiem, rozmarynem oraz tymiankiem. Rozkładamy je na arkuszach papieru do pieczenia (30x30 cm).
Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym filecie układamy gałązkę koperku. Filety rolujemy i układamy na warzywach (po dwie sztuki). Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
Każdą porcję przykrywamy kolejnym arkuszem papieru. Zaginamy trzy brzegi, by zawartość nie wydostała się na zewnątrz podczas pieczenia. Do każdej paczuszki wlewamy odrobinę wody i wina., po czym zawijamy ostatni bok.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Upieczoną rybę przekładamy na talerze nie otwierając pakunków. Rozcinamy je tuż przed podaniem.
Świetny przepis, prezentuje sie bardzo wykwintnie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, uwielbiam rybę w dużej ilości warzyw!
Brzmi fantastycznie, będę musiała wypróbować
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na rybkę, lubię tak.
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić rybę na obiad, nigdy nie próbowałam:) Twoja propozycja wygląda super:)
OdpowiedzUsuńSwietna, i jak efektownie podana! Pewien pomarszczony Szkot bylby z ciebie dumny :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńTej książki Ramsay'a nie mam, ale z tego co widzę chyba powinnam się w nią zaopatrzyć. Ryba wygląda super :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam to zdjęcie z rana na Durszlaku i wiedziałam, że będę musiała do niego wrócić. Tak podana ryba zachwyca:)
OdpowiedzUsuńJuż sam tytuł mnie zaintrygował. Ciekawy pomysł na rybkę :)
OdpowiedzUsuńRybka prezentuje się zachwycająco ! I na pewno pysznie smakuje, trzeba będzie koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja;) wypróbuje przy okazji...chciałabym jeść więcej ryb ale nie przepadam za panierowanymi a to jest coś naprawdę fajnego
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie przepisy Gordona, więc i ten przypadł mi do gustu tym bardziej, że akurat tej jego książki nie posiadam :/
OdpowiedzUsuńzastanawiam się tylko czy ten papier się nie rozwala, tj. czy nie przemięka przez tą wodę i wino?
Pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńpysznie, szybko i smacznie - to lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze wczoraj w nocy dumałam, jak mama robiła dawniej własnoręczne papiloty. Ale te prawdziwe do włosów. :) To teraz mogę dumać wieczorami nad jadalnymi. :P
OdpowiedzUsuńFajna propozycja, pyszna, zdrowa i szybka :)
OdpowiedzUsuńWygląda oszałamiająco! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń