Sola w papilotach

W "Niedzielnych przysmakach" Ramsay'a jest wiele ciekawych rybnych propozycji. Ja wczoraj wykorzystałam jeden z tych, które nie wymagają wiele zachodu. Kto chce zjeść szybko, smacznie i zdrowo powinien koniecznie wypróbować ten przepis.

Składniki:
 - 2 małe obrane marchewki,
 - 2 małe pory (tylko białe części),
 - 3-4 dymki,
 - 4-5 ząbków czosnku,
 - liście z kilku gałązek rozmarynu,
 - kilka gałązek tymianku,
 - 8 filetów z soli,
 - kilka gałązek koperku,
 - oliwa z oliwek do skropienia,
 - 100 ml białego wytrawnego wina,
 - sól, pieprz


Marchewkę, pora oraz dymkę kroimy w cienkie plastry. Warzywa mieszamy z pokrojonym czosnkiem, rozmarynem oraz tymiankiem. Rozkładamy je na arkuszach papieru do pieczenia (30x30 cm). 
Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym filecie układamy gałązkę koperku. Filety rolujemy i układamy na warzywach (po dwie sztuki). Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
Każdą porcję przykrywamy kolejnym arkuszem papieru. Zaginamy trzy brzegi, by zawartość nie wydostała się na zewnątrz podczas pieczenia. Do każdej paczuszki wlewamy odrobinę wody i wina., po czym zawijamy ostatni bok.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. 
Upieczoną rybę przekładamy na talerze nie otwierając pakunków. Rozcinamy je tuż przed podaniem.

Komentarze

  1. Świetny przepis, prezentuje sie bardzo wykwintnie!
    Wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam rybę w dużej ilości warzyw!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi fantastycznie, będę musiała wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis na rybkę, lubię tak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu zrobić rybę na obiad, nigdy nie próbowałam:) Twoja propozycja wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietna, i jak efektownie podana! Pewien pomarszczony Szkot bylby z ciebie dumny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tej książki Ramsay'a nie mam, ale z tego co widzę chyba powinnam się w nią zaopatrzyć. Ryba wygląda super :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zobaczyłam to zdjęcie z rana na Durszlaku i wiedziałam, że będę musiała do niego wrócić. Tak podana ryba zachwyca:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już sam tytuł mnie zaintrygował. Ciekawy pomysł na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rybka prezentuje się zachwycająco ! I na pewno pysznie smakuje, trzeba będzie koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ciekawa propozycja;) wypróbuje przy okazji...chciałabym jeść więcej ryb ale nie przepadam za panierowanymi a to jest coś naprawdę fajnego

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam wszystkie przepisy Gordona, więc i ten przypadł mi do gustu tym bardziej, że akurat tej jego książki nie posiadam :/
    zastanawiam się tylko czy ten papier się nie rozwala, tj. czy nie przemięka przez tą wodę i wino?

    OdpowiedzUsuń
  13. pysznie, szybko i smacznie - to lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A jeszcze wczoraj w nocy dumałam, jak mama robiła dawniej własnoręczne papiloty. Ale te prawdziwe do włosów. :) To teraz mogę dumać wieczorami nad jadalnymi. :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajna propozycja, pyszna, zdrowa i szybka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda oszałamiająco! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty