Shepherd's pie (zapiekanka pasterska)
Po kilku dniach kuchennej abstynencji (brrr.. grypa żołądkowa to paskudztwo!) czas zabrać się za robotę (zwłaszcza, że mroźno i jeść się chce do syta)!
Jakiś czas temu odkurzyłam płyty z F-word. Tym samym przypominam sobie wszystkie Gordonowe szybkie przepisy, które chciałam wypróbować. Dziś przyszła pora na słynną szkocką zapiekankę: shepherd's pie.. No, może nie do końca szkocką, bo jagnięcinę zastąpiłam mieloną wieprzową łopatką..
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu Worcestershire,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1/2 łyżki suszonego rozmarynu,
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 300 ml bulionu drobiowego,
- 1 kg kleistych ziemniaków,
- 50 g masła,
- 2 żółtka,
- parmezan do posypania,
- sól, pieprz..
Doprawione solą i pieprzem mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez 3 minuty. Dodajemy starte na tarce: cebulę i marchewkę oraz zmiażdżony czosnek. Mieszamy i smażymy dalej przez kilka minut po czym dodajemy sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy i zioła. Gotujemy przez 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlewamy wino i gotujemy do czasu aż odparuje po czym dodajemy bulion. Zagotowujemy po czym zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy.
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Obrane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odsączamy i wkładamy z powrotem na ogień by odparować resztę wody. Łączymy je z dwoma łyżkami startego parmezanu, żółtkami oraz masłem. Przecieramy na puree. Doprawiamy do smaku.
Do żaroodpornego naczynia wykładamy sos mięsny. Na nim układamy puree ziemniaczane. Posypujemy odrobiną parmezanu.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Gotowe!
Jakiś czas temu odkurzyłam płyty z F-word. Tym samym przypominam sobie wszystkie Gordonowe szybkie przepisy, które chciałam wypróbować. Dziś przyszła pora na słynną szkocką zapiekankę: shepherd's pie.. No, może nie do końca szkocką, bo jagnięcinę zastąpiłam mieloną wieprzową łopatką..
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu Worcestershire,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1/2 łyżki suszonego rozmarynu,
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 300 ml bulionu drobiowego,
- 1 kg kleistych ziemniaków,
- 50 g masła,
- 2 żółtka,
- parmezan do posypania,
- sól, pieprz..
Doprawione solą i pieprzem mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez 3 minuty. Dodajemy starte na tarce: cebulę i marchewkę oraz zmiażdżony czosnek. Mieszamy i smażymy dalej przez kilka minut po czym dodajemy sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy i zioła. Gotujemy przez 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlewamy wino i gotujemy do czasu aż odparuje po czym dodajemy bulion. Zagotowujemy po czym zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy.
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Obrane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odsączamy i wkładamy z powrotem na ogień by odparować resztę wody. Łączymy je z dwoma łyżkami startego parmezanu, żółtkami oraz masłem. Przecieramy na puree. Doprawiamy do smaku.
Do żaroodpornego naczynia wykładamy sos mięsny. Na nim układamy puree ziemniaczane. Posypujemy odrobiną parmezanu.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Gotowe!
kusi, oj kusi :)
OdpowiedzUsuńMmmmm, brytyjskie specjały... czasem jak mnie łapie tęsknota za Wyspami, to leczę się tym daniem... chyba odczuwam lekką tęsknotę patrząc na to zdjęcie ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dokładnie z tego samego video-przepisu, też of kors zamieniając jagnię na porka ;) pyszota...
OdpowiedzUsuńPychotnie :) Chyba sie podejmę, bo brzmi i wygląda świetnie :)Fakt o jagnięcinę już trudniej:)
OdpowiedzUsuńrobiłam coś podobnego, ale w wersji wegetariańskiej, przepyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę ziemniaczaną przypieczoną "pierzynkę" z wierzchu :)
Fantastyczna zapiekanka, jeśli spróbuję ją zrobić to na pewno bez jagnięciny :)
OdpowiedzUsuńBardzo zimowe danie - Gordon bylby z ciebie dumny!
OdpowiedzUsuńSkoro przepis Gordona, to musi byc dobre:)
OdpowiedzUsuń