Shepherd's pie (zapiekanka pasterska)

Po kilku dniach kuchennej abstynencji (brrr.. grypa żołądkowa to paskudztwo!) czas zabrać się za robotę (zwłaszcza, że mroźno i jeść się chce do syta)!
Jakiś czas temu odkurzyłam płyty z F-word. Tym samym przypominam sobie wszystkie Gordonowe szybkie przepisy, które chciałam wypróbować. Dziś przyszła pora na słynną szkocką zapiekankę: shepherd's pie.. No, może nie do końca szkocką, bo jagnięcinę zastąpiłam mieloną wieprzową łopatką..

Składniki:
 - 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
 - 1 duża cebula,
 - 1 duża marchewka,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 2 łyżki sosu Worcestershire,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - 1 łyżka suszonego tymianku,
 - 1/2 łyżki suszonego rozmarynu,
 - 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
 - 300 ml bulionu drobiowego,
 - 1 kg kleistych ziemniaków,
 - 50 g masła,
 - 2 żółtka,
 - parmezan do posypania,
 - sól, pieprz..


Doprawione solą i pieprzem mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez 3 minuty. Dodajemy starte na tarce: cebulę i marchewkę oraz zmiażdżony czosnek. Mieszamy i smażymy dalej przez kilka minut po czym dodajemy sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy i zioła. Gotujemy przez 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlewamy wino i gotujemy do czasu aż odparuje po czym dodajemy bulion. Zagotowujemy po czym zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy.
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Obrane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odsączamy i wkładamy z powrotem na ogień by odparować resztę wody. Łączymy je z dwoma łyżkami startego parmezanu, żółtkami oraz masłem. Przecieramy na puree. Doprawiamy do smaku.
Do żaroodpornego naczynia wykładamy sos mięsny. Na nim układamy puree ziemniaczane. Posypujemy odrobiną parmezanu.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Gotowe!

Komentarze

  1. Mmmmm, brytyjskie specjały... czasem jak mnie łapie tęsknota za Wyspami, to leczę się tym daniem... chyba odczuwam lekką tęsknotę patrząc na to zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam dokładnie z tego samego video-przepisu, też of kors zamieniając jagnię na porka ;) pyszota...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotnie :) Chyba sie podejmę, bo brzmi i wygląda świetnie :)Fakt o jagnięcinę już trudniej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam coś podobnego, ale w wersji wegetariańskiej, przepyszne :)
    Uwielbiam tę ziemniaczaną przypieczoną "pierzynkę" z wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna zapiekanka, jeśli spróbuję ją zrobić to na pewno bez jagnięciny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo zimowe danie - Gordon bylby z ciebie dumny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Skoro przepis Gordona, to musi byc dobre:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty