Mini pizza na chlebku pitta
Pomysł na szybką i smaczną kolację zaczerpnęłam z magazynu BBC Good Food. Co prawda chlebki pitta, które miałam nie były pełnoziarniste, a pszenne, ale sprawdziły się wybornie. Jak to z pizzą bywa, można poeksperymentować z różnymi składnikami, w zależności od tego, co akurat zalega na półkach spiżarni..
Składniki:
- chlebki pitta,
- sos pomidorowy lub ketchup,
- 1 pokrojona w piórka cebula,
- kiełbasa chorizo pokrojona w plastry,
- ser mozzarella do posypania
Chlebki pitta smarujemy sosem pomidorowym. Nakładamy na nie kiełbasę chorizo oraz piórka cebuli. Posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe!
Składniki:
- chlebki pitta,
- sos pomidorowy lub ketchup,
- 1 pokrojona w piórka cebula,
- kiełbasa chorizo pokrojona w plastry,
- ser mozzarella do posypania
Chlebki pitta smarujemy sosem pomidorowym. Nakładamy na nie kiełbasę chorizo oraz piórka cebuli. Posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe!
bardzo fajny pomysł na ekspresowe danie!:))) Lubię to! (że się tak fejsbukowo wyrażę:)
OdpowiedzUsuńszybka kolacja to jest strzał w dziesiątkę. tym bardziej taka smakowita;)
OdpowiedzUsuńpachnie ze zdjecia. Juz same pitki maja cos w sobie, a z dodatkami, no rozpusta normalnie! Widzialam cos podobnego u Nigelli
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i szybkie danie! Naprawdę dobry pomysł ;) Cieszę się, ze tu zajrzałam, będę częściej wpadać! ;)
OdpowiedzUsuńTeż je ostatnio robiłem - rewelacja
OdpowiedzUsuńŚwietne. Nie wpadłabym na to, żeby tak wykorzystać chlebki pita, a to genialny pomysł na szybki obiad w tygodniu albo kolację kiedy w ciągu dnia nie ma nawet czasu by coś zjeść ;-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam te mini pizze z pity i jesteśmy nimi zachwyceni - to ciasto jest o wiele lepsze niż te klasyczne "spody do pizzy":) dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńJaka sprytna i prosta pizza! :)
OdpowiedzUsuń