Mini pizza na chlebku pitta

Pomysł na szybką i smaczną kolację zaczerpnęłam z magazynu BBC Good Food. Co prawda chlebki pitta, które miałam nie były pełnoziarniste, a pszenne, ale sprawdziły się wybornie. Jak to z pizzą bywa, można poeksperymentować z różnymi składnikami, w zależności od tego, co akurat zalega na półkach spiżarni..

Składniki:
 - chlebki pitta,
 - sos pomidorowy lub ketchup,
 - 1 pokrojona w piórka cebula,
 - kiełbasa chorizo pokrojona w plastry,
 - ser mozzarella do posypania



Chlebki pitta smarujemy sosem pomidorowym. Nakładamy na nie kiełbasę chorizo oraz piórka cebuli. Posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe!

Komentarze

  1. bardzo fajny pomysł na ekspresowe danie!:))) Lubię to! (że się tak fejsbukowo wyrażę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szybka kolacja to jest strzał w dziesiątkę. tym bardziej taka smakowita;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pachnie ze zdjecia. Juz same pitki maja cos w sobie, a z dodatkami, no rozpusta normalnie! Widzialam cos podobnego u Nigelli

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne i szybkie danie! Naprawdę dobry pomysł ;) Cieszę się, ze tu zajrzałam, będę częściej wpadać! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne. Nie wpadłabym na to, żeby tak wykorzystać chlebki pita, a to genialny pomysł na szybki obiad w tygodniu albo kolację kiedy w ciągu dnia nie ma nawet czasu by coś zjeść ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam te mini pizze z pity i jesteśmy nimi zachwyceni - to ciasto jest o wiele lepsze niż te klasyczne "spody do pizzy":) dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka sprytna i prosta pizza! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty