Roladki z kurczaka w cukinii i pomidorach
Kiedy zastanawiałam się co zrobić na dzisiejszy obiad z nadzieją otworzyłam stronę BBCGoodFood. Jak zwykle znalazłam kilka przepisów, które z chęcią bym wypróbowała. Cóż zrobić? Nie zastanawiałam się długo, otworzyłam wszystkie przepisy w osobnych kartach przeglądarki, pokazałam zdjęcia Babince Adelince i to Ona dokonała selekcji. W efekcie na stole znalazł się dziś kurczak zawinięty w boczek, faszerowany serem, zapiekany z pomidorkami koktajlowymi i cukinią ze sporą ilością tymianku. Smaku dopełniły ziemniaczki pieczone z rozmarynem. Mniammm.. Oryginalny przepis poddałam drobnej modyfikacji..
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 200 g sera feta,
- suszony tymianek,
- 8 plastrów boczku,
- 2 cukinie pokrojone w cienkie plasterki,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek ,
- 400 g pomidorków koktajlowych,
- łyżka octu balsamicznego,
- olej sezamowy
Piersi kurczaka obieramy z błon, robimy w nich "kieszonki:, do których wkładamy ser feta pokrojony w plastry. Mięso posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Każdą pierś owijamy dwoma plastrami boczku, spinamy wykałaczkami, aby się nie rozpadło.
W żaroodpornym naczyniu układamy pokrojoną plastry cukinię oraz pomidorki koktajlowe, obficie posypujemy tymiankiem, posypujemy solą i pieprzem, polewamy octem balsamicznym. Kurczaka układamy na warzywach, polewamy odrobiną oleju sezamowego.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 45 minut. Gotowe!
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 200 g sera feta,
- suszony tymianek,
- 8 plastrów boczku,
- 2 cukinie pokrojone w cienkie plasterki,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek ,
- 400 g pomidorków koktajlowych,
- łyżka octu balsamicznego,
- olej sezamowy
Piersi kurczaka obieramy z błon, robimy w nich "kieszonki:, do których wkładamy ser feta pokrojony w plastry. Mięso posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Każdą pierś owijamy dwoma plastrami boczku, spinamy wykałaczkami, aby się nie rozpadło.
W żaroodpornym naczyniu układamy pokrojoną plastry cukinię oraz pomidorki koktajlowe, obficie posypujemy tymiankiem, posypujemy solą i pieprzem, polewamy octem balsamicznym. Kurczaka układamy na warzywach, polewamy odrobiną oleju sezamowego.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 45 minut. Gotowe!
Oj zrobiłam się głodna..pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń