Roladki z kurczaka w cukinii i pomidorach

Kiedy zastanawiałam się co zrobić na dzisiejszy obiad z nadzieją otworzyłam stronę BBCGoodFood. Jak zwykle znalazłam kilka przepisów, które z chęcią bym wypróbowała. Cóż zrobić? Nie zastanawiałam się długo, otworzyłam wszystkie przepisy w osobnych kartach przeglądarki, pokazałam zdjęcia Babince Adelince i to Ona dokonała selekcji. W efekcie na stole znalazł się dziś kurczak zawinięty w boczek, faszerowany serem, zapiekany z pomidorkami koktajlowymi i cukinią ze sporą ilością tymianku. Smaku dopełniły ziemniaczki pieczone z rozmarynem. Mniammm.. Oryginalny przepis poddałam drobnej modyfikacji..


Składniki:
 - 4 piersi z kurczaka,
 - 200 g sera feta,
 - suszony tymianek,
 - 8 plastrów boczku,
 - 2 cukinie pokrojone w cienkie plasterki,
 - 1-2 łyżki oliwy z oliwek ,
 - 400 g pomidorków koktajlowych,
 - łyżka octu balsamicznego,
 - olej sezamowy


Piersi kurczaka obieramy z błon, robimy w nich "kieszonki:, do których wkładamy ser feta pokrojony w plastry. Mięso posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Każdą pierś owijamy dwoma plastrami boczku, spinamy wykałaczkami, aby się nie rozpadło.
W żaroodpornym naczyniu układamy pokrojoną plastry cukinię oraz pomidorki koktajlowe, obficie posypujemy tymiankiem, posypujemy solą i pieprzem, polewamy octem balsamicznym. Kurczaka układamy na warzywach, polewamy odrobiną oleju sezamowego.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 45 minut. Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty