Krem kalafiorowy z imbirową nutą
Krem kalafiorowy, który dziś zjadać będziemy ma dwa źródła inspiracji. Po pierwsze - spacer po pobliskim ryneczku, gdzie wczoraj stragany od kalafiorów się uginały (było też sporo szparagów, ale o tym jutro). Po drugie - blog Zielonej Śliwki, przeglądając go wczoraj trafiłam na kalafixowo - zupną propozycję. Krem zrobiłam jednak po swojemu, drogą losową ładując w niego imbir (mhmmm, ten zapach), curry i gałkę muszkatołową..
Składniki:
- ok. 500 g kalafiora podzielonego na różyczki,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 150 g kremowej śmietanki,
- ok. 2 cm. startego imbiru,
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka curry,
- sól, pieprz
Przygotowanie właściwie nie wymaga opisu, ale gdyby ktoś miał wątpliwości, proszę bardzo. Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości w bulionie (można i w osolonej wodzie łącząc potem kalafior z rosołem, ale ja postanowiłam proces gotowania maksymalnie skrócić). Doprawiamy imbirem, gałką, curry, solą oraz pieprzem. Cały czas mieszając dodajemy śmietankę. Miksujemy na gładki krem blenderem. Gotowe!
Składniki:
- ok. 500 g kalafiora podzielonego na różyczki,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 150 g kremowej śmietanki,
- ok. 2 cm. startego imbiru,
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka curry,
- sól, pieprz
Przygotowanie właściwie nie wymaga opisu, ale gdyby ktoś miał wątpliwości, proszę bardzo. Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości w bulionie (można i w osolonej wodzie łącząc potem kalafior z rosołem, ale ja postanowiłam proces gotowania maksymalnie skrócić). Doprawiamy imbirem, gałką, curry, solą oraz pieprzem. Cały czas mieszając dodajemy śmietankę. Miksujemy na gładki krem blenderem. Gotowe!
podoba mi się ta imbirowa nuta :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się twoja propozycja...imbir!:)
OdpowiedzUsuńja TEJ :D dziękuję za uznanie, niczym wróżbita Maciej ;)
OdpowiedzUsuńKalafior to wdzięczne warzywo, można go modyfikować przyprawami na prawo i lewo:) robiłam kiedyś kalafiorową z szałwią, ale z imbirem jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuń