Zupa ze świeżego ogórka
Kilka tygodni temu, zerkając na jeden z porannych programów telewizyjnych, zwróciłam uwagę na mieszającego w garach Andrzeja Polana. Moje zainteresowanie zaskarbił przygotowując apetycznie wyglądającą zupę ze świeżego ogórka. Szybko zanotowałam listę składników, wprowadziłam własne modyfikacje i... oto ona - przepyszna, orzeźwiająca i kremowa...
Składniki:
- 300 g zielonego ogórka,
- 100 g serka śmietankowego z dodatkiem ogórka,
- ok. 1 litra wywaru warzywnego,
- 200 ml śmietany 30%,
- 1 cebula,
- 1 limonka,
- kilka rzodkiewek do dekoracji,
- koperek
Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy pokrojonego ogórka, sok z limonki, chwilę smażymy i miksujemy na krem. Do zmiksowanego puree ogórkowego dodajemy bulion warzywny, serek z ogórkiem i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy plastrami rzodkiewki i posiekanym koperkiem.
Gotowe!
Przepis rzeczywiście orzeżwiający. Mam tylko problem, jakiej firmy użyć serka z ogórkiem? Dziękuję za odpowiedż. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa użyłam popularnej na "A"..., sądzę jednak, że każda inna marka się sprawdzi. Można też, jak zresztą Polan w oryginalnym przepisie robi, użyć mascarpone.
UsuńZnacznie lepiej smakuje z serkiem z szynką. . Gdzie jesteś Magda?
Usuń