Zapiekanka ze szparagami, kurczakiem curry i cukinią
Nasze stoły zawojowały szparagi. Sezon na nie nie trwa długo, więc wykorzystujemy szparagowe dobrodziejstwo, na tyle sposobów, ile jesteśmy w stanie wymyślić.
Białe, zielone, a jak się uda - fioletowe. W zupie, z makaronem, ryżem lub podane z zesmażoną bułką tartą.
Dziś z cukinią i kurczakiem curry, zapiekane pod beszamelem.
Powiecie, że zdjęcie byle jakie? Nie było nawet czasu na pstryknięcie odpowiedniej fotki - zapiekanka zniknęła ze stołu szybciej, niż się na nim pojawiła.
Składniki:
- 300 g pełnoziarnistego makaronu,
- pęczek białych szparagów,
- 2 cukinie,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- sól, biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1-2 łyżeczki przyprawy curry,
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente, wg instrukcji na opakowaniu.
Szparagi obieramy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej i lekko doprawionej cukrem wody. Gotujemy przez kilka minut, tak by pozostały lekko al dente.
Posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę, obtoczone z curry i niewielkiej ilości soli, piersi kurczaka, smażymy przez ok. 5-7 minut, po czym dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy dalej przez kilka minut.
Podsmażone mięso z cukinią mieszamy z warzywami i pokrojonymi na kilkucentymetrowe kawałki szparagami.
Przygotowujemy sos beszamelowy: 3 łyżki masła roztapiamy, dosypujemy mąkę - łączymy by powstała "klucha". Zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu. Układamy na niej pozostałe składniki. Wierzch polewamy drugą częścią sosu.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
Gotowe!
Białe, zielone, a jak się uda - fioletowe. W zupie, z makaronem, ryżem lub podane z zesmażoną bułką tartą.
Dziś z cukinią i kurczakiem curry, zapiekane pod beszamelem.
Powiecie, że zdjęcie byle jakie? Nie było nawet czasu na pstryknięcie odpowiedniej fotki - zapiekanka zniknęła ze stołu szybciej, niż się na nim pojawiła.
- 300 g pełnoziarnistego makaronu,
- pęczek białych szparagów,
- 2 cukinie,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- sól, biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1-2 łyżeczki przyprawy curry,
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente, wg instrukcji na opakowaniu.
Szparagi obieramy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej i lekko doprawionej cukrem wody. Gotujemy przez kilka minut, tak by pozostały lekko al dente.
Posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę, obtoczone z curry i niewielkiej ilości soli, piersi kurczaka, smażymy przez ok. 5-7 minut, po czym dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy dalej przez kilka minut.
Podsmażone mięso z cukinią mieszamy z warzywami i pokrojonymi na kilkucentymetrowe kawałki szparagami.
Przygotowujemy sos beszamelowy: 3 łyżki masła roztapiamy, dosypujemy mąkę - łączymy by powstała "klucha". Zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu. Układamy na niej pozostałe składniki. Wierzch polewamy drugą częścią sosu.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz