Rozmarynowe pęczotto z pieczonymi pomidorkami i pieczarkami

Słowa nie klecą mi się ostatnio kulinarnie, aparat leży zakurzony w kącie i czeka na lepsze czasy, a ja odpoczywam od gotowania. Przyznaję - rozleniwiłam się troszkę, a piękne okoliczności przyrody i fakt, że od kilku dni nie mam komu gotować, sprawiają że kuchnię odwiedzam po to, by podgrzać wodę na kawę czy przygotować coś na szybko.
Dziś sięgam do tego, co od kilku tygodni czeka na publikację - zapraszam na rozmarynowe pęczotto z pieczonymi pomidorkami i pieczarkami.



Składniki:
 - 300 g kaszy pęczak,
 - ok. litr wywaru warzywnego,
 - 1 kieliszek białego, wytrawnego wina,
 - 1 cebula,
 - 500 g brązowych pieczarek,
 - 300 g pomidorków koktajlowych,
 - kilka gałązek rozmarynu,
 - 2 piersi z kurczaka,
 - 100 g startego cheddara (opcjonalnie, do posypania),
 - sól, pieprz

Pomidorki oczyszczamy i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu, skrapiamy olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek  i pieczemy przez 25-30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Piersi kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pierzem. Obsmażamy na złoty kolor.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy w dużym garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy zrobi się szklista dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy przez 3-5 minut po czym dodajemy kaszę i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do pęczaku trochę bulionu. Za każdym razem gdy kasza wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż pęczak będzie miękki i kremowy.
Pod koniec gotowania dodajemy upieczone pomidorki i podsmażonego kurczaka. Doprawiamy do smaku, posypujemy startym cheddarem.
Przed podaniem, można dodać łyżkę masła - pęczotto będzie bardziej kremowe, w konsystencji przypominające klasyczne risotto.
Gotowe!

Komentarze

  1. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem , ale widzę że wygląda to apetycznie i że czas tego spróbować . dam znać jak wyszło.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty