Tarta z marchewką i cheddarem
Przepis na tartę marchewkową znalazłam na blogu Gotowanie z pasją. Zaciekawiona tym, jak sprawdzi się słodka marchewka w połączeniu z ostrym serem postanowiłam wypróbować tę recepturę. Jedyna różnica, którą wprowadziłam to zastąpienie boczku wyrazistą kiełbasą chorizo.
Jeśli lubicie wytrawne eksperymenty z kruchym ciastem, spróbujcie koniecznie. Nam bardzo zasmakowało!
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- ok. 50 ml wody,
- ok. 600 g marchewki,
- 200 g sera cheddar,
- 200 g kiełbasy chorizo,
- 2 jajka (+ białko z jajka do ciasta),
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, cukier - do smaku
Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło (100 g) łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Marchewki obieramy i gotujemy na półtwardo (przez ok. 3 - 4 min.) w wodzie z dodatkiem soli i cukru. następnie ostudzić. Wychłodzone marchewki i se ścieramy na tarce. Mieszamy z jajkami i śmietaną na jednolitą masę. Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni, a następnie mieszamy ją z nadzieniem.
Farsz nakładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut.
Jeśli lubicie wytrawne eksperymenty z kruchym ciastem, spróbujcie koniecznie. Nam bardzo zasmakowało!
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- ok. 50 ml wody,
- ok. 600 g marchewki,
- 200 g sera cheddar,
- 200 g kiełbasy chorizo,
- 2 jajka (+ białko z jajka do ciasta),
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, cukier - do smaku
Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło (100 g) łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Marchewki obieramy i gotujemy na półtwardo (przez ok. 3 - 4 min.) w wodzie z dodatkiem soli i cukru. następnie ostudzić. Wychłodzone marchewki i se ścieramy na tarce. Mieszamy z jajkami i śmietaną na jednolitą masę. Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni, a następnie mieszamy ją z nadzieniem.
Farsz nakładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut.
Mam pytanie. Bo w składnikach piszesz: 2 jajka (+ białko z jajka do ciasta),a potem przy wyrabianiu ciasta: "Dodajemy żółtko i wodę". Co dokładnie dodajemy do ciasta, a co do farszu?
OdpowiedzUsuńJest tak jak napisałam: do ciasta dodajemy żółtko i wodę.
UsuńUznałam, że logicznie jest że do farszu dodajemy, zgodnie z tym co napisałam 2 jaja + białko (to pozostanie po oddzieleniu żółtka, które jest w cieście).
:) pozdrawiam
Tarta jest absolutnie genialna !!!!
OdpowiedzUsuńPoniewaz zdarzył mi sie (jednorazowo) brak chorizo, zastąpiłam ostrym salami I równiez było pysznieee.