Pasta kanapkowa z pieczonej papryki

Jeśli, tak jak ja, przepadacie za pieczoną papryką, z pewnością zainteresuje Was propozycja wykorzystania jej do przygotowania pasty kanapkowej.
Kiedy przebrniecie już przez obieranie papryki ze skórki (wiem, że dla niektórych jest to karkołomne zajęcie, zapewniam jednak, że warto się poświęcić), wystarczy, że wymieszacie ją z pozostałymi składnikami, rozsmarujecie na kanapce i posypiecie natką pietruszki. Polecam!



Składniki:
 - 2 duże czerwone papryki,
 - 100 g sera typu feta,
 - natka pietruszki,
 - szczypta pieprzu,
 - pół drobno posiekanej papryczki chilli (można pominąć)

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygną zdejmujemy z nich skórkę, wkładamy do malaksera i miksujemy do czasu aż uzyskamy gładką pastę.
Ser feta rozdrabniamy widelcem, mieszamy z pastą paprykową, doprawiamy pieprzem (nie używamy soli, feta jest wystarczająco słona).
Gotowe!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty