Kuskus z karmelizowanym jabłkiem i słonecznikiem

Kuskus z karmelizowanym jabłkiem i prażonym słonecznikiem to świetny dodatek do ryb czy delikatnych mięs. Można go również zapakować do lunch boxu i spałaszować w czasie przerwy w pracy - jest syty i smaczny więc z pewnością doda Wam wigoru na drugą część dnia.
Jak to bywa z kuskusem - danie nie wymaga zbytniego zaangażowania i czasu, myślę, że warto je wypróbować właśnie teraz - w ferworze przedświątecznych przygotowań...


Składniki:
 - 1 szklanka kaszy kuskus,
 - 2 szklanki wywaru warzywnego,
 - 2 jabłka,
 - 2 łyżki miodu,
 - 1 łyżka masła,
 - garść prażonych pestek słonecznika,
 - sól

Jabłka myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Smażymy przez 2-3 minuty z dodatkiem miodu na stopionym maśle. Odstawiamy.
Kuskus zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy kasza wchłonie płyn łączymy ją z karmelizowanym jabłkiem i prażonymi pestkami słonecznika. Doprawiamy solą do smaku.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty