Domowy burger drobiowy
Niezbyt często jadam fastfoody. Nie kuszą mnie "budkowe" kebaby, burgery czy inne zapiekanki. Zwykle patrząc na nie zastanawiam się nad pochodzeniem mięsa i świeżością warzyw w nich zawartych - to zazwyczaj studzi mój apetyt.
Zdarzają się jednak takie dni, gdy ślinka wciąż cieknie. Co wtedy zrobić? Najlepiej małe zakupy, dzięki którym przyrządzimy drobiowego burgera w domu!
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa drobiowego,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka pikantnej musztardy,
- 2 łyżki sosu worcestershire,
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- do panierowania: bułka tarta wymieszana z mieloną papryką
- sól, pieprz
- 4 bułki z sezamem,
- dodatki: sałata, plastry żółtego sera, rzodkiewki
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Wystudzone mieszamy z mięsem, namoczoną w mleku bułką i jajem. Doprawiamy musztardą, sosem worcestershire, papryką, solą i pieprzem. Formujemy 4 kotlety, które obtaczamy w panierce.
Burgery smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor - po kilka minut z każdej strony.
Kotlety wkładamy do podgrzanych bułek, dodajemy pozostałe składniki: sałatę, ser i warzywa.
Podajemy z ulubionymi sosami.
Gotowe!
Zdarzają się jednak takie dni, gdy ślinka wciąż cieknie. Co wtedy zrobić? Najlepiej małe zakupy, dzięki którym przyrządzimy drobiowego burgera w domu!
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa drobiowego,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka pikantnej musztardy,
- 2 łyżki sosu worcestershire,
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- do panierowania: bułka tarta wymieszana z mieloną papryką
- sól, pieprz
- 4 bułki z sezamem,
- dodatki: sałata, plastry żółtego sera, rzodkiewki
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Wystudzone mieszamy z mięsem, namoczoną w mleku bułką i jajem. Doprawiamy musztardą, sosem worcestershire, papryką, solą i pieprzem. Formujemy 4 kotlety, które obtaczamy w panierce.
Burgery smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor - po kilka minut z każdej strony.
Kotlety wkładamy do podgrzanych bułek, dodajemy pozostałe składniki: sałatę, ser i warzywa.
Podajemy z ulubionymi sosami.
Gotowe!
wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuń