Domowy burger drobiowy

Niezbyt często jadam fastfoody. Nie kuszą mnie "budkowe" kebaby, burgery czy inne zapiekanki. Zwykle patrząc na nie zastanawiam się nad pochodzeniem mięsa i świeżością warzyw w nich zawartych - to zazwyczaj studzi mój apetyt.
Zdarzają się jednak takie dni, gdy ślinka wciąż cieknie. Co wtedy zrobić? Najlepiej małe zakupy, dzięki którym przyrządzimy drobiowego burgera w domu!


Składniki:
 - 600 g mielonego mięsa drobiowego,
 - 1 namoczona w mleku bułka,
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 łyżka pikantnej musztardy,
 - 2 łyżki sosu worcestershire,
 - 1 jajo,
 - 1 łyżeczka mielonej papryki,
 - do panierowania: bułka tarta wymieszana z mieloną papryką
  - sól, pieprz
 - 4 bułki z sezamem,
 - dodatki: sałata, plastry żółtego sera, rzodkiewki

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Wystudzone mieszamy z mięsem, namoczoną w mleku bułką i jajem. Doprawiamy musztardą, sosem worcestershire, papryką, solą i pieprzem. Formujemy 4 kotlety, które obtaczamy w panierce.
Burgery smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor - po kilka minut z każdej strony.
Kotlety wkładamy do podgrzanych bułek, dodajemy pozostałe składniki: sałatę, ser i warzywa.
Podajemy z ulubionymi sosami.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty