Babka piaskowa marmurkowa z ananasem

Dziś ostatni dzień "babkowego konkursu wielkanocnego" - jeśli jeszcze nie wzięliście w nim udziału, serdecznie zapraszam. Przepis na ulubioną babkę z pewnością już czeka na realizację więc, przy okazji wielkanocnego wypiekania, możecie zgarnąć miłą nagrodę.
Ja, póki co, skłaniam się ku przepisowi znalezionemu u Madame Edith. Receptura, którą znalazłam na Jej blogu ma trzy podstawowe zalety - jest nieskomplikowana, przygotowania nie zajmują wiele czasu, a smak zachwyca.
Moja baba charakter zyskuje dzięki dwóm składnikom: do ciasta dodałam kawałki ananasa, a ciemna warstwa wypełniona jest sprawdzonym kakao DecoMorreno.



Składniki:
 - 200 g cukru,
 - 200 g masła,
 - 4 jaja,
 - 150 g mąki pszennej,
 - 150 g mąki ziemniaczanej,
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 2 łyżki kakao DecoMorreno,
 - 2-3 łyżki mleka,
 - kilka kropli aromatu waniliowego,
 - pół szklanki ananasa pokrojonego w kostkę

Lukier ananasowy:
 - półtora szklanki cukru pudru,
 - 2 łyżki soku ananasowego,
 - 1 łyżka soku z cytryny

Sypkie składniki (maki i proszek do pieczenia) przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta, cały czas miksując, stopniowo dodajemy do niej po jednym jajku i łyżce przesianych mąk oraz aromat waniliowy.
Utarte ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao Decomorreno i mleko. Dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy wlewamy najpierw jasną masę. Układamy na niej kawałki ananasa, a następnie ciemną masę. Całość delikatnie mieszamy.
Babkę pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowujemy lukier: cukier puder przesiewamy przez sito. Cały czas ucierając dodajemy do niego sok ananasowy i cytrynowy. Masa ma być błyszcząca i gęsta.
Kiedy babka przestygnie dekorujemy ją lukrem.
Gotowe!

Komentarze

Popularne posty