Wiosenna zupa z papryki, cukinii i groszku
Delikatna zupa, pełna kolorowych warzyw - papryki, cukinii i groszku, to bardzo dobra propozycja na wiosenny obiad. Lekka i smaczna, zapewne doda Wam energii niezbędnej na początku tygodnia.
Składniki:
- 4 papryki (użyłam dwóch czerwonych i dwóch żółtych),
- 2 cukinie,
- 300 g mrożonego groszku,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- ok. 1,5 litra wywaru warzywnego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- sól, pieprz
Dwie papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygną zdejmujemy z nich skórkę. Razem z ząbkami czosnku wkładamy do malaksera i miksujemy do czasu aż uzyskamy gładką pastę.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę pozostałą paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Smażymy przez ok. 5 minut.
Lekko zrumienione warzywa zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową. Doprawiamy tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem.
Zupę gotujemy przez ok. 20 minut, ok. 7 minut przed końcem gotowania wrzucamy do niej rozmrożony groszek.
Gotowe!
Składniki:
- 4 papryki (użyłam dwóch czerwonych i dwóch żółtych),
- 2 cukinie,
- 300 g mrożonego groszku,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- ok. 1,5 litra wywaru warzywnego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- sól, pieprz
Dwie papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygną zdejmujemy z nich skórkę. Razem z ząbkami czosnku wkładamy do malaksera i miksujemy do czasu aż uzyskamy gładką pastę.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę pozostałą paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Smażymy przez ok. 5 minut.
Lekko zrumienione warzywa zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową. Doprawiamy tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem.
Zupę gotujemy przez ok. 20 minut, ok. 7 minut przed końcem gotowania wrzucamy do niej rozmrożony groszek.
Gotowe!
Piękna wiosenna potrawka, pysznie sie zapowiada:))
OdpowiedzUsuń