Wiosenna zupa z papryki, cukinii i groszku

Delikatna zupa, pełna kolorowych warzyw - papryki, cukinii i groszku, to bardzo dobra propozycja na wiosenny obiad. Lekka i smaczna, zapewne doda Wam energii niezbędnej na początku tygodnia.


Składniki:
 - 4 papryki (użyłam dwóch czerwonych i dwóch żółtych),
 - 2 cukinie,
 - 300 g mrożonego groszku,
 - 1 duża cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - ok. 1,5 litra wywaru warzywnego,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - pół łyżeczki suszonego tymianku,
 - 1 płaska łyżeczka cukru,
 - sól, pieprz

Dwie papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygną zdejmujemy z nich skórkę. Razem z ząbkami czosnku wkładamy do malaksera i miksujemy do czasu aż uzyskamy gładką pastę.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę pozostałą paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Smażymy przez ok. 5 minut.
Lekko zrumienione warzywa zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową. Doprawiamy tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem.
Zupę gotujemy przez ok. 20 minut, ok. 7 minut przed końcem gotowania wrzucamy do niej rozmrożony groszek.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty