Tarta z pieczarkami, mascarpone i szynką

Delikatne pieczarki, kremowy serek mascarpone i wyraźna w smaku długodojrzewająca szynka - bardzo polubiliśmy to połączenie składników, czego rezultatem są często serwowane w ich towarzystwie makarony czy risotta. Całość zawsze zwieńczona jest świeżoposiekanym szczypiorem.
Czy takim zestawem dodatków można nafaszerować kruche ciasto tarty? 
Jak najbardziej!



Składniki:

 - 250 g mąki,
 - 100 g masła,
 - 1 żółtko,
 - ok. 50 ml wody,
 - 500 g pieczarek,
 - 1 cebula,
 - 125 g serka mascarpone,
 - pęczek szczypiorku,
 - 250 g długodojrzewającej szynki,
 - 3 jaja,
 - sól, pieprz

Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło (100 g) łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na  5 minut.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy przez 10-15 minut, tak by  grzyby odparowały wodę, ale pozostały jędrne. Jaja mieszamy z serkiem mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z obsmażonymi grzybami i pokrojoną szynką. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Tartę przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty