Sałatka makaronowa z brokułem i szpinakiem
Sałatkę makaronową z brokułem i szpinakiem z powodzeniem można zapakować do lunchowego pojemnika, podać na kolację, czy zaserwować na wiosenny obiad. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie - makaron i żółty ser sprawiają, że jest syta, zielone warzywa przekonają zwolenników zdrowego żywienia, a wędzony kurczak przyciągnie mięsożerców. Jej jedyny minus to to, że nie nacieszycie się nią zbyt długo - znika w mgnieniu oka...
- 1 średni brokuł,
- 250 g młodego szpinaku,
- 200 g piersi z wędzonego kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 200 g żółtego sera,
- 1 cebula,
- 300 g drobnego makaronu pełnoziarnistego,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 1-2 łyżki łagodnej musztardy (u mnie kremska miodowa),
- sól, pieprz
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Studzimy.
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i ser, drobno posiekaną cebulę oraz odsączoną kukurydzę.
Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu i musztardy. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz