Sałatka makaronowa z brokułem i szpinakiem

Sałatkę makaronową z brokułem i szpinakiem z powodzeniem można zapakować do lunchowego pojemnika, podać na kolację, czy zaserwować na wiosenny obiad. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie - makaron i żółty ser sprawiają, że jest syta, zielone warzywa przekonają zwolenników zdrowego żywienia, a wędzony kurczak przyciągnie mięsożerców. Jej jedyny minus to to, że nie nacieszycie się nią zbyt długo - znika w mgnieniu oka...


Składniki:
 - 1 średni brokuł,
 - 250 g młodego szpinaku,
 - 200 g piersi z wędzonego kurczaka,
 - 1 puszka kukurydzy,
 - 200 g żółtego sera,
 - 1 cebula,
 - 300 g drobnego makaronu pełnoziarnistego,
 - 300 g jogurtu naturalnego,
 - 1-2 łyżki łagodnej musztardy (u mnie kremska miodowa),
 - sól, pieprz

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Studzimy. 
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i ser, drobno posiekaną cebulę oraz odsączoną kukurydzę.
Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu i musztardy. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!

Komentarze

Popularne posty