Pasta kanapkowa z fasoli, pomidorów i pestek dyni

Pasta kanapkowa z fasoli, pomidorów i pestek dyni to nie tylko przepyszne smarowidło do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również jako dip do chipsów czy nachosów.
By dodać jej odrobiny meksykańskiej pikanterii do listy składników możecie dopisać pikantne jalapeño czy papryczki chilli. Ja z niej zrezygnowałam na rzecz wybijającego się w paście smaku prażonych pestek.
Co prawda, w oryginalnym przepisie użyto fasolki pinto, uważam jednak, że "zwykła", czerwona też świetnie się sprawdzi...



Składniki:
 - 1 puszka czerwonej fasoli,
 - 1 duży pomidor,
 - 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
 - garść prażonych pestek dyni,
 - sok wyciśnięty z połowy limonki,
 - 2 łyżeczka pikantnego ketchupu,
 - sól, pieprz

Fasolkę odsączamy z zalewy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i przecieramy na pastę.
Serwujemy ze świeżym pieczywem, na grzankach lub jako dodatek do chipsów.
Część fasolki i prażonych pestek dyni można zostawić do dekoracji (dzięki temu kanapka będzie też bardziej chrupiąca).


Komentarze

  1. Ostatnio mam ogromny apetyt na pomidory, wiec chętnie bym taką pastę zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty