Papryka faszerowana kaszą jaglaną, chorizo i serem feta

Przechadzając się po pobliskim ryneczku,nie mogłam przejść obojętnie obok straganu, który oferował paprykę w cenie 5,99 za kg. Gdzie nie spojrzałam była niemal dwukrotnie droższa.
Zrobiłam niewielki zapas, a w głowie poczyniłam pewnie plany. Będzie zupa, sos do makaronu, a na dzisiejszy obiad papryka faszerowana kaszą jaglaną, serem feta i pikantną kiełbasą chorizo...



Składniki:
 - 4 duże czerwone papryki,
 - 1 szklanka kaszy jaglanej,
 - 2 szklanki wywaru warzywnego,
 - 200 g sera typu feta,
 - 200 g pikantnej kiełbasy chorizo,
 - 1 duża czerwona cebula,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - 1 łyżeczka suszonego oregano,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - szczypta cukru,
 - sól, pieprz

Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wywaru warzywnego. Odsączamy i odstawiamy.
Drobno posiekaną cebulę smażymy przez 5 - 7 minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Smażymy przez kilka minut po czym dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy  oregano, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez ok. 10 minut po czym dodajemy rozkruszony ser feta. Kiedy ser się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami, farsz dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Z papryk odcinamy "czapeczkę", środki wydrążamy. Do warzyw nakładamy farsz. Przykrywamy odkrojonymi częściami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 - 40 minut.
Gotowe!

Komentarze

  1. Taki obiad prezentuje się bardzo elegancko :)
    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Więcej szczegółów tutaj: http://mozeupiekeciastka.blogspot.com/2014/03/jogurtowe-muffiny-i-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  2. W sezonie uwielbiam faszerowane warzywa, teraz tez bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty