Ciasto cytrynowo - kokosowe
Niezaprzeczalnie, nieodwołalnie - mamy wiosnę! Będziemy ją witać dietetycznymi sałatkami, nowalijkami i wszystkim tym, co kojarzy się ze zdrowiem i witalnością.
Zielona kanapka na śniadanie, lekki obiad, a co proponujecie na deser?
Ja ten pierwszy wiosenny weekend umilę rodzinie pysznym, delikatnym ciastem cytrynowo - kokosowym.
Co prawda zagapiłam się, w rezultacie czego brzegi biszkoptu za bardzo się zrumieniły, jednak nie wpłynęło to na smak ciasta - jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną egzotyczną nutą.
Składniki biszkoptu:
- 2/3 szklanki cukru,
- 6 jaj (osobno białka i żółtka),
- 6 łyżek wody,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek mocnej herbaty do nasączenia
Zielona kanapka na śniadanie, lekki obiad, a co proponujecie na deser?
Ja ten pierwszy wiosenny weekend umilę rodzinie pysznym, delikatnym ciastem cytrynowo - kokosowym.
Co prawda zagapiłam się, w rezultacie czego brzegi biszkoptu za bardzo się zrumieniły, jednak nie wpłynęło to na smak ciasta - jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną egzotyczną nutą.
Składniki biszkoptu:
- 2/3 szklanki cukru,
- 6 jaj (osobno białka i żółtka),
- 6 łyżek wody,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek mocnej herbaty do nasączenia
Składniki na masę:
- 300 g wiórków kokosowych,
- 500 ml kefiru,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 7 – 8 łyżek cukru pudru
dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji
W wysokim rondlu zagotowujemy wodę. Umieszczamy na nim miskę z żółtkami. Ucieramy z cukrem i wodą na lśniący, niemal biały krem. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec do masy ostrożnie dodajemy ubite na sztywno białka. Całość łączymy i umieszczamy w średniej tortownicy (od spodu wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 25 minut.
Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy na pół. Obie połowy ciasta nasączamy herbatą.
Przygotowujemy krem: wiórki kokosowe zalewamy kefirem i odstawiamy na przynajmniej pół godziny.
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody, chłodzimy.
Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. Mieszamy ją z tężejącą galaretką i wiórkami kokosowymi na małych obrotach miksera.
Jedną warstwę biszkoptu umieszczamy w tortownicy. Wykładamy na nią 3/4 kremu, przykrywamy drugą połową biszkoptu i pokrywamy pozostałym kremem. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Gotowe!
Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy na pół. Obie połowy ciasta nasączamy herbatą.
Przygotowujemy krem: wiórki kokosowe zalewamy kefirem i odstawiamy na przynajmniej pół godziny.
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody, chłodzimy.
Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. Mieszamy ją z tężejącą galaretką i wiórkami kokosowymi na małych obrotach miksera.
Jedną warstwę biszkoptu umieszczamy w tortownicy. Wykładamy na nią 3/4 kremu, przykrywamy drugą połową biszkoptu i pokrywamy pozostałym kremem. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Gotowe!
Wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńależ ciacho. połączenie kokosa i cytryny póki co mam tylko jako wyobrażenie w głowie, ale już ono powoduje, że chcę.je.jeść!!!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki! Ależ to musi smakować w takim połączeniu :)
OdpowiedzUsuń