Chili z pieczarkami i wędzoną papryką

Jak głosi legenda, przepis na chili con carne pierwszy raz został zapisany przez zakonnicę, Marię z Agedy. Podobno Maria była wizjonerką - jej duch zwykł opuszczać ciało, by wędrować przez Atlantyk i krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Przepis na chili miałby być rezultatem jednej z takich właśnie bezcielesnych wypraw.
Mnie do zakonnicy daleko, jedyną wiarą, jaką staram się zarażać innych jest ta, w dobre jedzenie.
Eksperymentując z pogańską żywnością, do tradycyjnego chili con carne dodałam wędzoną paprykę i podsmażone pieczarki. Smaczny, rozgrzewający efekt sprawił, że zatraciliśmy się w rozpuście i złamaliśmy ten kościelny zakaz, który piętnuje łakomstwo ;)



Składniki:
 - 300 g mielonej wołowiny,
 - 500 g pieczarek,
 - 1 duża cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 łyżeczka mielonego kuminu,
 - 2 łyżeczki wędzonej papryki,
 - pół łyżeczki mielonej papryczki chilli,
 - 1 łyżeczka mielonej kolendry,
 - 2 puszki krojonych pomidorów,
 - 1 puszka fasolki konserwowej,
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - sól, pieprz

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Lekko zrumienione odstawiamy w ciepłe miejsce.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mielone mięso i przyprawy: chilli, kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Smażymy przez kilka minut po czym dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną fasolkę, a następnie podsmażone wcześniej pieczarki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!

Komentarze

  1. mozna powiedziec potrawa ostra jak z piekla rodem mniam musi byc pyszne;) zapraszam na mojego bloga: leonard300.blog.interi.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty