Sernik czekoladowy na zimno

Jutro przychodzą goście a Wy nie macie czasu i ochoty na pieczenie? A może, tak jak ja, do upieczenia sernika musicie dojrzeć?
Sernik na zimno będzie rozwiązaniem każdego z powyższych problemów. Za Moimi Wypiekami, proponuję Wam przyrządzenie czekoladowego sernika na zimno, z dodatkiem wiśni.
Ponieważ wprowadziłam małe zmiany w oryginalnym przepisie, proponuję Wam zapoznanie się z oboma wersjami - moja dostosowana jest do większej formy (30x30 cm) i bazuje na serku sernikowym, który wydał mi się mniej ciężki niż mascarpone.


Składniki spodu:
 - 180 g maślanych ciasteczek,
 - 70 g masła, roztopionego,
 - 1 czubata łyżka kakao

Składniki masy serowej:
 - 1 kg serka sernikowego,
 - 300 g cukru pudru,
 - 2 łyżki niesłodzonego kakao,
 - 500 ml śmietany kremówki, schłodzonej,
 - 300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej,
 - 400-500 g wydrylowanych wiśni,
 - 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki ciepłej wody

Przygotowujemy spód sernika: formę do pieczenia wykładamy papierem (samo dno). Ciastka, kakao, roztopione masło miksujemy do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Tak przygotowaną masą wykładamy na dno formy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Serek dokładnie mieszamy łyżką z kakaem i cukrem pudrem. Partiami dodajmy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę, a następnie wystudzoną żelatynę. Mieszamy dokładnie, pilnując, by nie było grudek.
Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy wydrylowane wiśnie.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód sernika. Wkładamy do lodówki, by ciasto stężało (najlepiej na noc).
Przed podaniem sernik można posypać kakao.
Gotowe!

Komentarze

  1. świetny pomysł, muszę przyznać! podoba mi się :]

    OdpowiedzUsuń
  2. U, la, la. Ciasto super, aż się buzia sama śmieje do takiego ciasta. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty