Sałatka ziemniaczana z buraczkami i groszkiem

Sałatka jarzynowa, z ziemniaków, włoszczyzny, okraszona sosem majonezowym - to nieodzowny element spotkań w stylu "u cioci na imieninach". Chętnie do niej wracamy w okresie karnawałowych domówek czy w sytuacjach, gdy znajomi zaskakują nas zapowiedzią wieczornych odwiedzin.
Macie ochotę na małą odmianę? Włoszczyznę zastąpcie podsmażonymi buraczkami, groszek konserwowy zastąpcie mrożonym, a sos majonezowy spróbujcie "odchudzić" naturalnym jogurtem.
Przepis na tę sałatkę uczestniczy w zabawie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie oryginalnym, lekko ziołowym smakiem, jaki nadała podsmażonym na niej buraczkom. 


Składniki:
 - 4-5 ziemniaków,
 - 6-7 niewielkich buraków,
 - 1 czerwona cebula.
 - 2 piersi wędzonego kurczaka,
 - 300 g mrożonego groszku,
 - 1-2 łyżki smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda z ziłami ogrodowymi",
 - 2 łyżki miodu,
 - 1 łyżka octu balsamicznego,
 - 300 g jogurtu naturalnego,
 - pęczek koperku,
 - 2 łyżeczki musztardy,
 - sok wyciśnięty z połowy cytryny

Buraczki myjemy, gotujmy do miękkości w dużej ilości wody (ok. 40-50 minut). Obieramy i kroimy w półtalarki. 
Smalczyk roślinny stapiamy na dużej patelni. Wrzucamy do niego pokrojone buraczki. Podsmażamy przez 2 minuty, po czym dodajemy 1 łyżkę miodu i ocet balsamiczny. Doprawiamy do smaku i smażymy jeszcze przez 3-5 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w półtalarki i obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
Groszek blanszujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie.
Cebulę drobno siekamy, piersi z kurczaka kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, mieszamy.
Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z pozostałym miodem, musztardą, sokiem z cytryny i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty