Sałatka ziemniaczana z buraczkami i groszkiem
Sałatka jarzynowa, z ziemniaków, włoszczyzny, okraszona sosem majonezowym - to nieodzowny element spotkań w stylu "u cioci na imieninach". Chętnie do niej wracamy w okresie karnawałowych domówek czy w sytuacjach, gdy znajomi zaskakują nas zapowiedzią wieczornych odwiedzin.
Macie ochotę na małą odmianę? Włoszczyznę zastąpcie podsmażonymi buraczkami, groszek konserwowy zastąpcie mrożonym, a sos majonezowy spróbujcie "odchudzić" naturalnym jogurtem.
Przepis na tę sałatkę uczestniczy w zabawie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie oryginalnym, lekko ziołowym smakiem, jaki nadała podsmażonym na niej buraczkom.
Składniki:
- 4-5 ziemniaków,
- 6-7 niewielkich buraków,
- 1 czerwona cebula.
- 2 piersi wędzonego kurczaka,
- 300 g mrożonego groszku,
- 1-2 łyżki smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda z ziłami ogrodowymi",
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- pęczek koperku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Buraczki myjemy, gotujmy do miękkości w dużej ilości wody (ok. 40-50 minut). Obieramy i kroimy w półtalarki.
Smalczyk roślinny stapiamy na dużej patelni. Wrzucamy do niego pokrojone buraczki. Podsmażamy przez 2 minuty, po czym dodajemy 1 łyżkę miodu i ocet balsamiczny. Doprawiamy do smaku i smażymy jeszcze przez 3-5 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w półtalarki i obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
Groszek blanszujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie.
Cebulę drobno siekamy, piersi z kurczaka kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, mieszamy.
Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z pozostałym miodem, musztardą, sokiem z cytryny i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Gotowe!
Bardzo fajna sałatka, smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń