Pasta z wędzonej makreli i ogórka
Mamina pastę z wędzonej makreli robi zawsze w ten sam sposób - z cebulką, pietruszką, octem i majonezem. Chcąc przekonać Ją, że makrelę na kanapkę można przygotować w inny, trochę "odchudzony", ale równie smaczny sposób, na kolację przygotowałam pastę z dodatkiem świeżego ogórka, koperku i jogurtu.
Skąd pomysł na takie połączenie? Inspiracje znajdujemy na każdym kroku, ta znalazła się całkiem niedaleko, w siostrowej pracy, na kanapce jednego z podopiecznych ;)
Składniki:
- 1 duża wędzona makrela,
- 1 mała cebula,
- 1 duży świeży ogórek,
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz
Makrelę obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości, dzielimy na kawałki i wrzucamy do miski. Ogórka obieramy, kroimy w małą kostkę, cebulę drobno siekamy. Warzywa dodajemy do ryby. Mieszamy z jogurtem i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku.
Pastę najlepiej przygotować przynajmniej godzinę przed podaniem, by smaki zdążyły się przegryźć.
Skąd pomysł na takie połączenie? Inspiracje znajdujemy na każdym kroku, ta znalazła się całkiem niedaleko, w siostrowej pracy, na kanapce jednego z podopiecznych ;)
Składniki:
- 1 duża wędzona makrela,
- 1 mała cebula,
- 1 duży świeży ogórek,
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz
Makrelę obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości, dzielimy na kawałki i wrzucamy do miski. Ogórka obieramy, kroimy w małą kostkę, cebulę drobno siekamy. Warzywa dodajemy do ryby. Mieszamy z jogurtem i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku.
Pastę najlepiej przygotować przynajmniej godzinę przed podaniem, by smaki zdążyły się przegryźć.
U mnie zawsze z jajkiem, cebulką i ew. odrobinką oliwy. Twój przepis to świetna alternatywa. :)
OdpowiedzUsuń