Pasta z wędzonej makreli i ogórka

Mamina pastę z wędzonej makreli robi zawsze w ten sam sposób - z cebulką, pietruszką, octem i majonezem. Chcąc przekonać Ją, że makrelę na kanapkę można przygotować w inny, trochę "odchudzony", ale równie smaczny sposób, na kolację przygotowałam pastę z dodatkiem świeżego ogórka, koperku i jogurtu.
Skąd pomysł na takie połączenie? Inspiracje znajdujemy na każdym kroku, ta znalazła się całkiem niedaleko, w siostrowej pracy, na kanapce jednego z podopiecznych ;)





Składniki:
 - 1 duża wędzona makrela,
 - 1 mała cebula,
 - 1 duży świeży ogórek,
 - 300 ml gęstego jogurtu naturalnego,
 - pęczek koperku,
 - sól, pieprz

Makrelę obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości, dzielimy na kawałki i wrzucamy do miski. Ogórka obieramy, kroimy w małą kostkę, cebulę drobno siekamy. Warzywa dodajemy do ryby. Mieszamy z jogurtem i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku.
Pastę najlepiej przygotować przynajmniej godzinę przed podaniem, by smaki zdążyły się przegryźć.

Komentarze

  1. U mnie zawsze z jajkiem, cebulką i ew. odrobinką oliwy. Twój przepis to świetna alternatywa. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty