Klopsiki w sosie słodko - kwaśnym

Sos słodko - kwaśny zwykle podaję w towarzystwie podsmażonych kawałków kurczaka, rzadziej wieprzowiny. Chcąc odmienić to zestawienie, do tradycyjnego, lepkiego sosu z ananasem i warzywami, dodałam obsmażone drobiowe klopsiki. Całości dopełnił oczywiście ugotowany na sypko ryż - było  prosto,  bez "udziwnień", nieco "po chińsku", a przede wszystkim smacznie i szybko.


Klopsiki:
 - 300 g mielonego mięsa drobiowego,
 - 1 rozbełtane jajo,
 - 1 namoczona w mleku bułka,
 - 2-3 łyżki gazowanej wody mineralnej
 - 1 mała cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru,
 - pół łyżeczki mielonego chilli,
 - sól, pieprz

Sos:
 - 1 cebula,
 - 3 marchewki,
 - 2 czerwone papryki,
 - 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę (+ sok),
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
 - 3 łyżki brązowego cukru,
 - 2 łyżki octu ryżowego,
 - 1 łyżka mąki kukurydzianej,
 - szczypior do posypania,
 - sól, pieprz

Przygotowujemy klopsiki. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy wystygną łączymy je z mięsem, rozbełtanym jajem, bułką, wodą mineralną i przyprawami. Formujemy niewielkie klopsiki, które obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Pozostałą cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po ok. 3 minutach dodajemy pokrojoną w zapałki marchewkę, a następnie pokrojoną w paski paprykę. Smażymy przez kolejne 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z ananasa, sos sojowy, ocet, cukier, a po chwili mąkę kukurydzianą. Gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa oraz podsmażone klopsiki. Doprawiamy do smaku.
Gorący sos i klopsiki rozkładamy do miseczek. Posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Komentarze

Popularne posty