Zupa marchewkowo - paprykowa z pulpetami

Rozgrzewające zupy szybką sycą i dodają energii, nic dziwnego więc, że chętnie jadamy je o tej porze roku. Rosół "ku zdrowotności", barszcz po wyczerpującym weekendzie, pomidorówka na sobotni obiad czy krem z brokuła, w którym przemycamy nielubiane przez dzieciaki warzywo. Jeśli wypróbowaliście ten zestaw i wciąż macie ochotę na smaczną zupę, dziś proponuję Wam prostą - marchewkowo - paprykową z pulpecikami.
Propozycja dla "zupocholików", a także dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez kawałka mięsa - wszyscy będą zadowoleni i najedzeni.


Składniki:
 - 4-5 marchewek,
 - 3-4 czerwone papryki,
 - około półtora litra bulionu drobiowego,
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - 400 g mielonego mięsa drobiowego,
 - 1 jajo,
 - 1 bułka namoczona w mleku,
 - 2 łyżki gazowanej wody mineralnej,
 - 2 cebule,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 2 łyżki suszonego majeranku,
 - 2 liście laurowe,
 - 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
 - 1 łyżeczka cukru,
 - sól, pieprz
 - natka pietruszki do dekoracji

Przygotowujemy pulpety: jedną drobno posiekaną cebulkę szklimy na niewielkiej ilość tłuszczu. Kiedy ostygnie mieszamy ją z mięsem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, rozdrobnioną bułką, jajem, majerankiem, wodą mineralną, odrobiną soli i pieprzu. Z wyrobionej masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety odstawiamy.
Drugą cebulę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, kiedy zacznie mięknąć dodajemy do niej pozostały, rozdrobniony czosnek. Marchewkę obieramy i kroimy w cienki plastry, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy przez 20 minut. Kiedy warzywa będę miękkie odławiamy ok. 1/3 i odstawiamy.
Zupę przecieramy blenderem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, a po chwili pulpety. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotujemy przez ok. 10 minut, na koniec dodajemy odstawione wcześniej warzywa.
Zupę rozlewamy do miseczek, wrzucamy do nich pulpety, dekorujemy natką pietruszki.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty