Zupa krem z batatów

Wczoraj Obados na obiados obchodził trzecie urodziny.  Nie była to huczna impreza - jak na jubileusz bloga kulinarnego przystało, uświetniliśmy ją pysznym jedzeniem. Na obiad łosoś zapiekany w sosie miodowo - cytrynowym, na deser brzdąc wielkopolski. Przepisy na te dania pojawią się wkrótce, wypatrujcie ich uważnie.
Dziś za to polecam Wam rozgrzewającą, pyszną i prostą zupę krem z batatów. Zima wkrótce nadejdzie, a jak już poczujemy na plecach jej mroźny oddech, takie dania będą bardzo pożądane w naszych jadłospisach.

Składniki:
 - ok. 1 kg batatów,
 - półtora litra wywaru warzywnego,
 - 2 duże cebule,
 - 4 ząbki czosnku,
 - pół łyżeczki wędzonej papryki,
 - 1 łyżka tymianku,
 - 4 jaja,
 - 100 g boczku pokrojonego w kostkę,
 - 200 ml śmietany 18%,
 - sól, pieprz
 - natka pietruszki do dekoracji



Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki. Razem z pokrojonymi w ósemki cebulami i nieobranymi ząbkami czosnku wrzucamy je do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem. Pieczemy przez ok. pół godziny w mocno nagrzanym piekarniku.
Kiedy warzywa będą miękkie i lekko brązowe wyjmujemy je z pieca. Czosnek wyciskamy w łupinek. Wszystko wrzucamy do gorącego się wywaru warzywnego. Doprawiamy tymiankiem. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem i wstawiamy na gaz. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę i gotujemy przez ok. 10 minut.
Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem, gotowanym na twardo jajkiem i natką pietruszki.
Gotowe!

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis, jednocześnie zdrowy, no może bez boczku :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty