Zupa krem z batatów
Wczoraj Obados na obiados obchodził trzecie urodziny. Nie była to huczna impreza - jak na jubileusz bloga kulinarnego przystało, uświetniliśmy ją pysznym jedzeniem. Na obiad łosoś zapiekany w sosie miodowo - cytrynowym, na deser brzdąc wielkopolski. Przepisy na te dania pojawią się wkrótce, wypatrujcie ich uważnie.
Dziś za to polecam Wam rozgrzewającą, pyszną i prostą zupę krem z batatów. Zima wkrótce nadejdzie, a jak już poczujemy na plecach jej mroźny oddech, takie dania będą bardzo pożądane w naszych jadłospisach.
Składniki:
- ok. 1 kg batatów,
- półtora litra wywaru warzywnego,
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżka tymianku,
- 4 jaja,
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę,
- 200 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki. Razem z pokrojonymi w ósemki cebulami i nieobranymi ząbkami czosnku wrzucamy je do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem. Pieczemy przez ok. pół godziny w mocno nagrzanym piekarniku.
Kiedy warzywa będą miękkie i lekko brązowe wyjmujemy je z pieca. Czosnek wyciskamy w łupinek. Wszystko wrzucamy do gorącego się wywaru warzywnego. Doprawiamy tymiankiem. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem i wstawiamy na gaz. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę i gotujemy przez ok. 10 minut.
Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem, gotowanym na twardo jajkiem i natką pietruszki.
Gotowe!
Dziś za to polecam Wam rozgrzewającą, pyszną i prostą zupę krem z batatów. Zima wkrótce nadejdzie, a jak już poczujemy na plecach jej mroźny oddech, takie dania będą bardzo pożądane w naszych jadłospisach.
Składniki:
- ok. 1 kg batatów,
- półtora litra wywaru warzywnego,
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżka tymianku,
- 4 jaja,
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę,
- 200 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki. Razem z pokrojonymi w ósemki cebulami i nieobranymi ząbkami czosnku wrzucamy je do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem. Pieczemy przez ok. pół godziny w mocno nagrzanym piekarniku.
Kiedy warzywa będą miękkie i lekko brązowe wyjmujemy je z pieca. Czosnek wyciskamy w łupinek. Wszystko wrzucamy do gorącego się wywaru warzywnego. Doprawiamy tymiankiem. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem i wstawiamy na gaz. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę i gotujemy przez ok. 10 minut.
Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem, gotowanym na twardo jajkiem i natką pietruszki.
Gotowe!
Bardzo ciekawy przepis, jednocześnie zdrowy, no może bez boczku :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń