Wrapy z chorizo, papryką i pomidorami
Co powiecie na pikantne wrapy wypełnione chorizo i czerwonym, warzywnym sosem? Ja powiem, że to świetny pomysł na poniedziałkowy lunch - danie szybkie, proste, rozgrzewające i dodające energii. W sam raz na taką szarugę, jak ta, która panuje dziś za oknem.
Składniki:
- 8 pełnoziarnistych tortilli,
- 200 g pikantnego chorizo,
- 2 czerwone papryki,
- 3 duże pomidory,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- garść prażonych kiełków,
- natka pietruszki do dekoracji,
- sól, pieprz
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i smażymy dalej przez 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę, a następnie pomidory i koncentrat pomidorowy, Doprawiamy wędzoną papryk, solą i niewielką ilością pieprzu. Sos gotujemy przez ok. 10 minut - by warzywa zmiękły.
Tortille podgrzewamy, napełniamy ciepłym farszem. Podajemy z dodatkiem prażonych kiełków i natką pietruszki.
Gotowe!
Jejku jej, to nadzienie do wrapow pewnie bym zjadla, zanim wyladowaloby w wrapie :)
OdpowiedzUsuń