Pełnoziarnista tarta z brokułem i papryką

Ostatnimi czasy ot, ku zdrowotności, staram się przemycać w potrawach składniki, na wspomnienie których obadosowa familia reaguje wzdryganiem i kręceniem nosem. Udało się już z cieciorką, soczewicą i mąką razową.
Ta ostatnia tym razem częściowo zastąpiła zwykłą pszenną w cieście do tarty. W środku feria smaków - brokuł, ostry cheddar i słodko - kwaśna papryka.

Składniki:
 - 150 g mąki razowej,
 - 100 g mąki pszennej,
 - 100 g masła,
 - 1 żółtko,
 - ok. 50 ml wody,
 - 200 g sera cheddar,
 - 3 jaja,
 - 100 ml kremówki,
 - 1 brokuł,
 - 4-5 papryk,
 - 2 łyżeczki cukru pudru,
 - 1 łyżka czerwonego octu winnego,
 - sól, pieprz



Mąki z odrobiną soli i schłodzone masło łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na  5 minut.
Brokuła dzielimy na różyczki. Obgotowujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. Odsączamy.
Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażmy przez ok. 3 minuty aż warzywa zaczną mięknąć. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy octem winnym. Gotujemy przez kilka minut, aż ocet wyparuje, a papryka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia.
Cheddar łączymy z jajami, kremówką, doprawiamy do smaku. Dodajemy obsmażoną paprykę. Masę wylewamy na podpieczone wcześniej ciasto. Na wierzchu układamy różyczki brokuła.
Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty