Paprykarz z kurczaka (csirkepaprikás)
Paprykarz z kurczaka to węgierska potrawa, która, wbrew mogącej mylić nazwie, nie ma nic wspólnego z paprykarzem szczecińskim, prl-owskim "królem kanapek".
Ten węgierski to danie z mielonej papryki, śmietany i kurczaka. Niektórzy dodają do niego świeżą paprykę czy pomidory, przez co zdecydowanie bliżej mu do gulaszu, niż do konserwy rybnej. Paprykarz najczęściej podaje się z kluskami, czasem z kaszą lub chlebem. To idealny pomysł na sycący, aromatyczny i rozgrzewający obiad - w końcu zimą po takie potrawy sięgamy najchętniej.
Składniki:
- ok. 800 g piersi z kurczaka,
- 2 cebule,
- ok. 1 litra bulionu drobiowego,
- 5-6 łyżek słodkiej mielonej papryki,
- 1-2 łyżki ostrej mielonej papryki,
- 2 czerwone papryki,
- 400 ml śmietany 12%,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz pokrojonego w kostkę, lekko oprószonego solą, pieprzem i niewielką ilością słodkiej papryki, kurczaka. Smażymy przez kilka minut - mięso ma się ściąć, ale pozostać miękkie. Dodajemy gorący bulion, koncentrat pomidorowy i mielone papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Pod koniec stopniowo, cały czas mieszając sos, dodajemy śmietanę.
Podajemy z kluskami, łazankami lub pajdą świeżego chleba.
Gotowe!
Ten węgierski to danie z mielonej papryki, śmietany i kurczaka. Niektórzy dodają do niego świeżą paprykę czy pomidory, przez co zdecydowanie bliżej mu do gulaszu, niż do konserwy rybnej. Paprykarz najczęściej podaje się z kluskami, czasem z kaszą lub chlebem. To idealny pomysł na sycący, aromatyczny i rozgrzewający obiad - w końcu zimą po takie potrawy sięgamy najchętniej.
Składniki:
- ok. 800 g piersi z kurczaka,
- 2 cebule,
- ok. 1 litra bulionu drobiowego,
- 5-6 łyżek słodkiej mielonej papryki,
- 1-2 łyżki ostrej mielonej papryki,
- 2 czerwone papryki,
- 400 ml śmietany 12%,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz pokrojonego w kostkę, lekko oprószonego solą, pieprzem i niewielką ilością słodkiej papryki, kurczaka. Smażymy przez kilka minut - mięso ma się ściąć, ale pozostać miękkie. Dodajemy gorący bulion, koncentrat pomidorowy i mielone papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Pod koniec stopniowo, cały czas mieszając sos, dodajemy śmietanę.
Podajemy z kluskami, łazankami lub pajdą świeżego chleba.
Gotowe!
Bardzo smacznie brzmi - wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kuchnię węgierską a paprykarza z kurczakiem jeszcze nie próbowałam. Bardzo mi się podoba pomysł na taką lżejszą wersję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania