Paprykarz z kurczaka (csirkepaprikás)

Paprykarz z kurczaka to węgierska potrawa, która, wbrew mogącej mylić nazwie, nie ma nic wspólnego z paprykarzem szczecińskim, prl-owskim "królem kanapek".
Ten węgierski to danie z mielonej papryki, śmietany i kurczaka. Niektórzy dodają do niego świeżą paprykę czy pomidory, przez co zdecydowanie bliżej mu do gulaszu, niż do konserwy rybnej. Paprykarz najczęściej podaje się z kluskami, czasem z kaszą lub chlebem. To idealny pomysł na sycący, aromatyczny i rozgrzewający obiad - w końcu zimą po takie potrawy sięgamy najchętniej.

Składniki:
 - ok. 800 g piersi z kurczaka,
 - 2 cebule,
 - ok. 1 litra bulionu drobiowego,
 - 5-6 łyżek słodkiej mielonej papryki,
 - 1-2 łyżki ostrej mielonej papryki,
 - 2 czerwone papryki,
 - 400 ml śmietany 12%,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - sól, pieprz


Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz pokrojonego w kostkę, lekko oprószonego solą, pieprzem i niewielką ilością słodkiej papryki, kurczaka. Smażymy przez kilka minut - mięso ma się ściąć, ale pozostać miękkie. Dodajemy gorący bulion, koncentrat pomidorowy i mielone papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Pod koniec stopniowo, cały czas mieszając sos, dodajemy śmietanę.
Podajemy z kluskami, łazankami lub pajdą świeżego chleba.
Gotowe!

Komentarze

  1. Bardzo smacznie brzmi - wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kuchnię węgierską a paprykarza z kurczakiem jeszcze nie próbowałam. Bardzo mi się podoba pomysł na taką lżejszą wersję :)
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty