Łosoś w sosie miodowo - musztardowym, zapiekany na porach
Łosoś w sosie musztardowym zapiekany na porach to bardzo szybkie danie, wprost idealne w sytuacji kiedy nie mamy czasu lub ochoty na obiadowe kucharzenie. U mnie sprawdzi się dziś idealnie - czasu co prawda mam sporo, ale poległam w walce z infekcją i wygrzewam się pod kołdrą wspomagając się antybiotykiem.
Szybko, a do tego smacznie, zdrowo i kolorowo...
Składniki:
- 2 duże pory (białe części),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki musztardy,
- 4 łyżki miodu,
- sok z połowy cytryny,
- 300 g pomidorów koktajlowych,
- 4 filety z łososia, bez skóry,
- sól, pieprz
Pory kroimy w drobne talarki. Obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wykładamy razem z pokrojonymi pomidorami do żaroodpornego naczynia delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek. Na warzywach układamy oprószone solą i pieprzem filety z łososia. Rybę polewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu, musztardy i soku z cytryny.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Gotowe!
Szybko, a do tego smacznie, zdrowo i kolorowo...
Składniki:
- 2 duże pory (białe części),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki musztardy,
- 4 łyżki miodu,
- sok z połowy cytryny,
- 300 g pomidorów koktajlowych,
- 4 filety z łososia, bez skóry,
- sól, pieprz
Pory kroimy w drobne talarki. Obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wykładamy razem z pokrojonymi pomidorami do żaroodpornego naczynia delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek. Na warzywach układamy oprószone solą i pieprzem filety z łososia. Rybę polewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu, musztardy i soku z cytryny.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Gotowe!
Rewelacja:)
OdpowiedzUsuńmniam! wspaniałe danie :]
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia i pory... Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń