Łosoś w sosie miodowo - musztardowym, zapiekany na porach

Łosoś w sosie musztardowym zapiekany na porach to bardzo szybkie danie, wprost idealne w sytuacji kiedy nie mamy czasu lub ochoty na obiadowe kucharzenie. U mnie sprawdzi się dziś idealnie - czasu co prawda mam sporo, ale poległam w walce z infekcją i wygrzewam się pod kołdrą wspomagając się antybiotykiem.
Szybko, a do tego smacznie, zdrowo i kolorowo...

Składniki:
 - 2 duże pory (białe części),
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - 4 łyżki musztardy,
 - 4 łyżki miodu,
 - sok z połowy cytryny,
 - 300 g pomidorów koktajlowych,
 - 4 filety z łososia, bez skóry,
 - sól, pieprz



Pory kroimy w drobne talarki. Obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wykładamy razem z pokrojonymi pomidorami do żaroodpornego naczynia delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek. Na warzywach układamy oprószone solą i pieprzem filety z łososia. Rybę polewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu, musztardy i soku z cytryny.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty