Machewkowe babeczki z orzechami

Obiecywałam, że w nowym roku pojawi się więcej słodkości, obietnicy dotrzymuję. Tradycyjny marchwiak, wielokrotnie pieczony przez Mistrza Buniacza, dziś nabiera innego kształtu. Marchewkowe babeczki świetnie sprawdzą się w roli przekąsek na karnawałowej imprezie. Można je też dołożyć do "pracowego" lunchu - na poprawę humoru podczas popołudniowej przerwy.

Składniki:
 - 2 i pół szklanki mąki,
 - 4 jaja,
 - 2 szklanki cukru,
 - 250 g masła,
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - pół łyżeczki sody oczyszczonej,
 - 1 łyżeczka cynamonu,
 - pół łyżeczki mielonego imbiru,
 - 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
 - 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki,
 - stopiona czekolada lub lukier do dekoracji



Jaj ubijmy z cukrem. Zalewamy gorącym, roztopionym masłem, studzimy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy posiekane orzechy i marchewkę.
Masę przelewamy do papilotek. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przed podaniem polewamy stopioną czekoladą lub lukrem.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty