Krokiety z mięsem i szpinakiem z sosem z pieczonej cebuli
Krokiety z mięsem i szpinakiem z sosem z pieczonej cebuli to moje ulubione karnawałowe danie. Można powiedzieć, że to popisowy przepis Mistrza Buniacza.
Te pyszne panierowane naleśniki od kilku lat cieszą się powodzeniem na wszelkich okolicznościowych imprezach. Przepis krąży wśród rodziny i znajomych. W tym roku uzupełniłam go o pyszny dip z pieczonej cebuli.
Ilość składników dopasowana jest tak, by nakarmić przyjęciową gromadkę, jeśli chcecie przygotować krokiety dla mniejszej liczby osób, proponuję zmniejszyć proporcje.
Składniki na naleśniki:
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki "pół na pół" wody i mleka,
- płaska łyżeczka curry,
- łyżka masła
- do panierowania: rozbełtane jajo, bułka tarta, słodka mielona papryka
Farsz:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1 mały brokuł,
- 300 g szpinaku,
- 150 g sera feta,
- sól, pieprz
Dip z pieczonej cebuli:
- 4 cebule,
- 1 opakowanie serka śmietankowego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- oliwa z oliwek do skropienia cebuli,
- sól, pieprz
Przygotowujemy dip z cebuli: cebule kroimy na ósemki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Upieczoną cebulę rozdrabniamy blenderem. Mieszamy z serkiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy by smaki się przegryzły.
Jaja rozbijamy z solą i cukrem, stopniowo dodajemy do nich mąkę, curry i wodę z mlekiem cały czas mieszając. Odstawiamy na pół godziny (w tym czasie przygotowujemy farsz), po czym dolewamy łyżkę roztopionego masła. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dolewamy wody lub mleka. Smażymy naleśniki.
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy przez 7 minut w osolonej wodzie. Odsączamy.
Mięso mieszamy z przyprawami: bazylią, papryką oraz jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Odstawiamy.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy obgotowanego brokuła, następnie szpinak i pozostały czosnek. Lekko doprawiamy i smażymy przez kilka minut - brokuł ma być rozdrobniony, jak do farszu.
Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso, a następnie rozdrobniony ser feta. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Na usmażonych naleśnikach układamy zrolowany "na kształt kiełbasy" farsz. Zawijamy. Każdy zrolowany naleśnik kroimy na 4 części. Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z mieloną papryką. Smażymy na złoty kolor.
Podajemy z sosem z pieczonej cebuli.
Te pyszne panierowane naleśniki od kilku lat cieszą się powodzeniem na wszelkich okolicznościowych imprezach. Przepis krąży wśród rodziny i znajomych. W tym roku uzupełniłam go o pyszny dip z pieczonej cebuli.
Ilość składników dopasowana jest tak, by nakarmić przyjęciową gromadkę, jeśli chcecie przygotować krokiety dla mniejszej liczby osób, proponuję zmniejszyć proporcje.
Składniki na naleśniki:
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki "pół na pół" wody i mleka,
- płaska łyżeczka curry,
- łyżka masła
- do panierowania: rozbełtane jajo, bułka tarta, słodka mielona papryka
Farsz:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1 mały brokuł,
- 300 g szpinaku,
- 150 g sera feta,
- sól, pieprz
Dip z pieczonej cebuli:
- 4 cebule,
- 1 opakowanie serka śmietankowego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- oliwa z oliwek do skropienia cebuli,
- sól, pieprz
Przygotowujemy dip z cebuli: cebule kroimy na ósemki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Upieczoną cebulę rozdrabniamy blenderem. Mieszamy z serkiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy by smaki się przegryzły.
Jaja rozbijamy z solą i cukrem, stopniowo dodajemy do nich mąkę, curry i wodę z mlekiem cały czas mieszając. Odstawiamy na pół godziny (w tym czasie przygotowujemy farsz), po czym dolewamy łyżkę roztopionego masła. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dolewamy wody lub mleka. Smażymy naleśniki.
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy przez 7 minut w osolonej wodzie. Odsączamy.
Mięso mieszamy z przyprawami: bazylią, papryką oraz jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Odstawiamy.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy obgotowanego brokuła, następnie szpinak i pozostały czosnek. Lekko doprawiamy i smażymy przez kilka minut - brokuł ma być rozdrobniony, jak do farszu.
Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso, a następnie rozdrobniony ser feta. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Na usmażonych naleśnikach układamy zrolowany "na kształt kiełbasy" farsz. Zawijamy. Każdy zrolowany naleśnik kroimy na 4 części. Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z mieloną papryką. Smażymy na złoty kolor.
Podajemy z sosem z pieczonej cebuli.
Mam pytanko...jaki szpinak najlepiej użyć mrożony czy świeży ? czy ser feta ma być miękki czy twardy ?
OdpowiedzUsuńCzy cebule do dipu pieczemy pod przykryciem ?
Ja użyłam szpinaku mrożonego, ale tylko dlatego, że nie miałam świeżego. Fetę rozdrabniam, a pod wpływem ciepła sama mięknie i częściowo się rozpuszcza. Cebulę piekłam bez przykrycia.
UsuńUwielbiam krokiety! I bardzo ciekawy ten dodatek szpinaku ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń