Kiełbaski zapiekane z modrą kapustą
Lubię spacery po okolicznym ryneczku. Szukanie inspiracji, wybieranie spośród warzyw, wyszukiwanie "straganowych" nowości - wszystko to sprawia mi ogromną frajdę. Niestety, zima to czas kiedy targowa oferta ogranicza się do podstawowych produktów takich jak ziemniaki czy włoszczyzna. chciałoby się powiedzieć: "sorry, taki mamy klimat" ;)
Cóż robić w takich okolicznościach? Ano, wykorzystywać to, co natura nam teraz daje. Moje szare komórki aktualnie kombinują, co dobrego można przyrządzić z modrej (czerwonej) kapusty.
Na początek proponuję coś bardzo prostego: wędzone kiełbaski zapiekane na modrej kapuście z jabłkiem i papryką.
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty (ok. 600 g),
- 1 duża czerwona cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 duże jabłka (u mnie boskopy),
- 2 czerwone papryki,
- 8 kabanosów (lub innej wędzonej kiełbasy),
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1 płaska łyżeczka mielonego rozmarynu (oczywiście, jeśli dysponujecie użyjcie świeżego),
- sól, pieprz
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście i zdrewniałą część. Kroimy ją w paski lub ścieramy na tarce i sparzamy (zostawiając ok. pół szklanki wody do duszenia).
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście i zdrewniałą część. Kroimy ją w paski lub ścieramy na tarce i sparzamy (zostawiając ok. pół szklanki wody do duszenia).
Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzane masło. Smażymy przez ok. 5 minut i dodajemy kapustę i wodę, a następnie ocet winny i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w średnią kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pod koniec gotowania dodajemy do kapusty.
Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia, układamy na nich kiełbaski.
Zapiekamy przez ok. 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Miałam problem z "Boskopami", dobra chwilę nie mogłam skojarzyć co zacz? Zwykle używam "Renety", "Jonagold", "Rubiny" :)
OdpowiedzUsuń