Dorsz w indyjskim sosie kokosowym
Spoglądam przez okno i przecieram oczy ze zdumienia. Przespałam zimę i obudziłam się wczesną wiosną? Ptaki ćwierkają, wieje lekki wiatr, a w parapety uderzają krople ciepłego deszczu. Plany na popołudnie? Kocyk, paczka chusteczek higienicznych na zasmarkany nos i miseczka delikatnego, rozgrzewającego curry z dorszem.
Składniki:
- ok. 700 g filetów z dorsza bez skóry,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- sól, pieprz
Dorsza oczyszczamy z ości i dzielimy na części (niech będą duże, bo podczas gotowania będą się jeszcze rozpadać). Skrapiamy sokiem z cytryny, lekko oprószamy solą.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajmy starty imbir, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Smażymy przez 2-3 minuty po czym dodajemy mleczko kokosowe, mleko i miód. Kiedy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego kawałki ryby. Gotujemy przez ok. 10 minut - ryba powinna zrobić się matowa, ale pozostać jędrna.
Sos podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Gotowe!
Składniki:
- ok. 700 g filetów z dorsza bez skóry,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- sól, pieprz
Dorsza oczyszczamy z ości i dzielimy na części (niech będą duże, bo podczas gotowania będą się jeszcze rozpadać). Skrapiamy sokiem z cytryny, lekko oprószamy solą.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajmy starty imbir, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Smażymy przez 2-3 minuty po czym dodajemy mleczko kokosowe, mleko i miód. Kiedy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego kawałki ryby. Gotujemy przez ok. 10 minut - ryba powinna zrobić się matowa, ale pozostać jędrna.
Sos podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Gotowe!
Danie zachwyca kolorem i moimi ulubionymi przyprawami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ania