Carbonara z cukinią

Po zrobieniu sezonowych porządków w spiżarni, postanowiłam nieco uszczuplić makaronowe zapasy, dlatego w nowy, kulinarny, rok wkraczam "makaronowo".
Spaghetti carbonara to włoska klasyka, którą chyba każdy z Was zajda ze smakiem. Dziś serwuję ją z cukiniowym twistem, tak jak robi to Jamie Oliver.

Składniki:
 - 4-6 średnich cukinii,
 - 500 g makaronu (u mnie pełnoziarniste spaghetti),
 - 4 duże żółtka,
 - 100 ml śmietany 18%,
 - garść startego parmezanu,
 - 100 g boczku pokrojonego w kostkę,
 - kilka gałązek świeżego tymianku,
 - sól, pieprz




Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zachowujemy wodę po jego ugotowaniu.
Cukinie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Żółtka rozbijamy ze śmietaną i połową parmezanu. Lekko doprawiamy solą i pieprzem.
Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy przez kilka minut, by się wytopił i lekko zrumienił. Dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i smażymy dalej przez ok. 4-5 minut.
Do cukinii dodajemy makaron, niewielką ilość wody pozostałej z jego gotowania oraz masę żółtkową. Energicznie mieszamy i ściągamy z ognia, by nie doprowadzić do ścięcia jaj.
Carbonarę podajemy od razu, posypaną pozostałym parmezanem.
Gotowe!

Komentarze

  1. to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. zdrowe, pyszne i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwiększyłbym ilość boczku i posypał dodatkowo serem Correggio. :) Ale podobno przepisów na carbonarę jest tyle samo co na zupę gulaszową :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty