Tagine z klopsikami i suszonymi pomidorami

Tagine z klopsikami i suszonymi pomidorami to świetna propozycja na niedzielny obiad. Posiłkowałam się przepisem Silversurfers. Muszę przyznać, że zamienienie suszonych moreli na pomidory było świetnym posunięciem, danie nie  było zbyt słodkie, nabrało głębokiego aromatu i z pewnością przyrządzę je ponownie.
Suszone pomidory, których użyłam pochodzą ze sklepu Hurtownia-Oliwy.pl. Zachęcam Was do zakupów, zwłaszcza, że czytelnicy bloga mogą liczyć na specjalny rabat 25% - wystarczy, że potwierdzając zamówienie wpiszecie kod: "ObadosNaObiados".

Składniki:
 - 450 g mielonego mięsa z indyka,
 - 1 łyżeczka mielonego imbiru,
 - 1 łyżeczka mielonego kuminu,
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
 - 1 słoiczek posiekanych suszonych pomidorów,
 - 1 cebula,
 - 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
 - 1 laska cynamonu,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - 200 ml bulionu drobiowego,
 - 1 łyżeczka płynnego miodu,
 - pestki granatu (opcjonalnie do podania z cytrynowym kuskusem),
 - sól, pieprz


Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy imbir, kumin, połowę suszonych pomidorów, pół drobno posiekanej cebuli i ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku. Mieszamy, a następnie formujemy 16 małych klopsików.
Pozostałą cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pomidory z puszki, pozostałe suszone pomidory, miód, laskę cynamonu, odrobinę soli i pieprzu. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Dodajmy klopsiki i gotujemy dalej przez ok. 20-25 minut. Przed podaniem z sosu wyjmujemy laskę cynamonu. Posypujemy natką pietruszki.
Serwujemy z cytrynowym kuskusem z dodatkiem pestek granatu.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty