Tacos z duszoną wieprzowiną

Przepis na "rwaną" łopatkę Gordona Ramsay'a już nie raz lądował na mojej "kuchennej tapecie". Niestety, na przeszkodzie w jego realizacji zawsze stawał brak czasu - receptura przewiduje całonocne marynowanie i wielogodzinne pieczenie.
Cóż zrobić, kiedy lista składników sosu tak bardzo zachęca, że wraca się do niej myślami za każdym razem, gdy jest okazja by przyrządzić ładny kawałek mięsa? Można pójść za moim przykładem - skrócić czas duszenia i zamiast rozpadających się skrawków mięsa, podać zgrabne kostki w kolorowej, meksykańskiej odsłonie.

Składniki:
 - ok. 1 kg łopatki wieprzowej,
 - 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
 - 8 łyżek keczupu,
 - 4 łyżki jabłkowego octu winnego,
 - 2 łyżki mielonej papryki,
 - 2 łyżki brązowego cukru,
 - 2 łyżki sosu worcestershire,
 - 2 łyżki musztardy dijon,
 - 12 muszelek taco,
 - 1 puszka kukurydzy konserwowej,
 - 1 puszka czerwonej fasolki,
 - 150 g startego cheddara,
 - sól, pieprz



Z czosnku, keczupu, octu, papryki, cukru, sosu worcestershire, musztardy, niewielkiej ilości soli i pieprzu przygotowujemy marynatę. Zanurzamy w niej pokrojone w kostkę 1 cm x 1 cm mięso. Odstawiamy na kilka godzin.
Zamarynowane mięso, razem z sosem, wrzucamy do garnka. Dusimy pod przykryciem przez ok. 40-50 minut. Dodajemy odsączoną fasolkę i kukurydzę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Gorącym farszem napełniamy podgrzane w piekarniku muszelki taco. Posypujemy startym cheddarem.
Gotowe!

Komentarze

  1. wygląda bardzo pysznie! piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, u mnie z ta lopatka jest podobnie: przymierzam sie, przymierzam, ale jakos zawsze mam za malo czasu. Ale moze w koncu sie skusze!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty