Świąteczne ciasteczka imbirowe
Olaboga, zagapiliście się i zapomnieliście o świątecznych pierniczkach? A może nie mogący się powstrzymać domownicy pożarli ukradkiem większość z poukrywanych po kątach zapasów?
Nie martwcie się, mam dla Was receptę - pyszne świąteczne ciasteczka imbirowe wg przepisu Mistrza Buniaczka. Są tak banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, że nawet mi, Obadosowi stroniącemu od pieczenia, się udały ;)
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- pół szklanki miodu,
- 3 i 3/4 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 150 g masła,
- półtora do dwóch łyżeczek mielonego imbiru,
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli
Wszystkie suche składniki (mąkę, przyprawy) mieszamy z jajami.
Cukier rozpuszczamy na suchej patelni. Kiedy zacznie karmelizować, dodajemy miód, a następnie masło, cały czas ostrożnie mieszamy.
Gorący karmel dolewamy do masy jajecznej i miksujemy na gładką masę. Gdy ciasto ostygnie wyrabiamy je ręcznie.
Stolnicę lekko posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Upieczone, wystudzone ciastka dekorujemy lukrem.
Nie martwcie się, mam dla Was receptę - pyszne świąteczne ciasteczka imbirowe wg przepisu Mistrza Buniaczka. Są tak banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, że nawet mi, Obadosowi stroniącemu od pieczenia, się udały ;)
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- pół szklanki miodu,
- 3 i 3/4 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 150 g masła,
- półtora do dwóch łyżeczek mielonego imbiru,
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli
Wszystkie suche składniki (mąkę, przyprawy) mieszamy z jajami.
Cukier rozpuszczamy na suchej patelni. Kiedy zacznie karmelizować, dodajemy miód, a następnie masło, cały czas ostrożnie mieszamy.
Gorący karmel dolewamy do masy jajecznej i miksujemy na gładką masę. Gdy ciasto ostygnie wyrabiamy je ręcznie.
Stolnicę lekko posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Upieczone, wystudzone ciastka dekorujemy lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz