Świąteczne ciasteczka imbirowe

Olaboga, zagapiliście się i zapomnieliście o świątecznych pierniczkach? A może nie mogący się powstrzymać domownicy pożarli ukradkiem większość z poukrywanych po kątach zapasów?
Nie martwcie się, mam dla Was receptę - pyszne świąteczne ciasteczka imbirowe wg przepisu Mistrza Buniaczka. Są tak banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, że nawet mi, Obadosowi stroniącemu od pieczenia, się udały ;)

Składniki:
 - 1 szklanka cukru,
 - pół szklanki miodu,
 - 3 i 3/4 szklanki mąki,
 - 2 jaja,
 - pół łyżeczki cynamonu,
 - 150 g masła,
 - półtora do dwóch łyżeczek mielonego imbiru,
 - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
 - pół łyżeczki sody oczyszczonej,
 - szczypta soli



Wszystkie suche składniki (mąkę, przyprawy) mieszamy z jajami.
Cukier rozpuszczamy na suchej patelni. Kiedy zacznie karmelizować, dodajemy miód, a następnie masło, cały czas ostrożnie mieszamy.
Gorący karmel dolewamy do masy jajecznej i miksujemy na gładką masę. Gdy ciasto ostygnie wyrabiamy je ręcznie.
Stolnicę lekko posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Upieczone, wystudzone ciastka dekorujemy lukrem.

Komentarze

Popularne posty